STVARANJE STRATEŠKOG PARTNERSTVA

Leko na gospodarskom forumu Kine i zemalja srednje i istočne Europe

24.11.2015 u 15:08

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko s izaslanstvom je u utorak sudjelovao na Petom gospodarskom i trgovinskom forumu Kina - zemlje srednje i istočne Europe te na Četvrtom sastanku predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, priopćeno je iz Hrvatskog sabora

Napredak koji je postignut u suradnji Kine i šesnaest zemalja srednje i istočne Europe (tzv. 1+16) te promicanje daljnje suradnje, čiji je cilj stvaranje sveobuhvatnog strateškog partnerstva, bile su osnovne teme Petog gospodarskog i trgovinskog foruma u Suzhou. Zemlje sudionice iz srednje i istočne Europe su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija.

Raspravljalo se o srednjoročnom planu suradnje 1+16, dokumentu kojim se nastoje uspostaviti smjernice i prioriteti za suradnju od 2015. do 2020. U dokumentu je istaknuto kako će države članice Europske unije provoditi suradnju u skladu sa zakonodavstvom EU-a, propisima i politikama koje proizlaze iz članstva u EU, a primjena plana preispitivat će se na godišnjem sastanku šefova vlada, navodi se u priopćenju.

Održan je i Četvrti sastanak predsjednika vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, na kojem je govorio i Leko.

'Republika Hrvatska snažno podupire mehanizam suradnje Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe jer ovaj oblik suradnje smatramo jednim od tri ključna stupa ukupnih hrvatsko-kineskih odnosa', kazao je Leko, navode iz Sabora. Dodao je kako je Hrvatska zainteresirana za projekte razvoja infrastrukture, širenje zračne, željezničke i morske komunikacije između Kine i Hrvatske te u tom smislu ocjenjuje pozitivnim novi projekt kinesko-europske kopneno-pomorske brze linije.

Leko je izrazio zadovoljstvo prihvaćenim srednjoročnim planom te smjernicama jer su oba dokumenta polazne točke za put naprijed. Jačanje gospodarske suradnje je jedan od glavnih ciljeva formata Kina + 16, a na području energetike zajednički interes može se naći i između ove platforme i drugih regionalnih inicijativa, poput Baltičko-jadransko-crnomorske inicijative za suradnju koju je predložila predsjednica Republike Hrvatske, istaknuo je Leko. 'Hrvatska se veseli domaćinstvu ministarskog sastanka u turizmu Kina + 16 iduće godine, s obzirom na to da je turizam za Hrvatsku važna niša', kazao je Leko na kraju obraćanja.

Leko će se u utorak navečer susresti i s hrvatskim gospodarstvenicima koji sudjeluju na poslovnom forumu, a za srijedu je predviđen sastanak predsjednika Sabora s predsjednikom Vlade NR Kine Li Keqiangom. U četvrtak su u Pekingu predviđeni susreti s predsjednikom NR Kine Xi Jinpingom te s predsjedajućim Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Zhang Dejiangom, kao i s predstavnicima tvrtke Huawei i COSCO, stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.