sloboda medija

Lekaj Prljaskaj: Ne kanim se miješati u uređivačku politiku HRT-a, ali ću reagirati na iskrivljavanje činjenica

09.10.2019 u 13:34

Bionic
Reading

Saborska zastupnica pet nacionalnih manjina, među njima i albanske, Ermina Lekaj Prljaskaj u srijedu je odlučno odbacila prozivke da se kani miješati u uređivačku politiku HRT-a i utjecati na slobodu medija, ali je poručila da će i dalje odlučno reagirati na svaki propust u kojem se iskrivljuje činjenično stanje

Zastupnica je u priopćenju za javnost poručila da su se u svezi njene objave na društvenim mrežama nakon sastanka na HRT-u u javnosti pojavili mnogi komentari koji se ne baziraju na činjenicama održanog sastanka. Navela je kako su veleposlanik Republike Kosovo Gezim Kasapoli i ona, kao zastupnica albanske manjine zatražili prijem na HRT-u povodom "jedne u nizu grešaka povodom izvještavanja o zbivanjima u Republici Kosovo", konkretno isticanja zastave Republike Srbije u najavi izvješća iz Prištine.

"Predstavnici HRT-a na čelu s glavnim ravnateljem Kazimirom Bačićem ispričali su se za učinjeni propust, najavili pismenu ispriku veleposlanstvu Kosova te stegovne mjere, sukladno internim aktima, prema djelatnicima koji su napravili propust", navodi Lekaj Prljaskaj.

Također, dodaje, "predložili smo da se veleposlanik Republike Kosovo i ja odazovemo pozivu za gostovanje u jednoj od emisija HTV-a. U tom kontekstu sam predložila da ekipa HTV-a posjeti Kosovo i svoju arhivu obogati snimkama aktualnog stanja koji bi, između ostalog, poslužili kao ilustracija izvješćima iz ove države", dodaje.

"Odlučno odbacujem bilo kakve nakane miješanja u uređivačku politiku HTV-a i slobodu medija, ali na svaki propust koji iskrivljuje činjenično stanje u izvješćima ću i dalje odlučno reagirati", poručila je zastupnica. HRT, koji je u podnevnom Dnevniku, 6. listopada, najavio izvještaj o izborima na Kosovu slikom zastave Republike Srbije, istog se dana zbog toga i ispričao.