SLUČAJ KOSOVO

HRT: Tvrdnje o političkom utjecaju na Hrvatsku radioteleviziju su neutemeljene

08.10.2019 u 15:59

Bionic
Reading

Hrvatska radiotelevizija u utorak je odlučno odbacila pogrešne interpretacije susreta s veleposlanikom Republike Kosova Nj.E. Gezimom Kasapollijem, te posljedično i neutemeljene tvrdnje o eventualnom političkom utjecaju na HRT koji su se pojavili u dijelu hrvatskih medija.

U priopćenju s HRT-a stoji da je veleposlanik Republike Kosova Nj. E. Gezim Kasapolli zatražio službeni sastanak s predstavnicima HRT-a nakon što je u nedjeljnom podnevnom dnevniku HRT-a 6. listopada izvještaj o izborima u Republici Kosovo propustom popraćen zastavom Republike Srbije.

Sastanak je održan u ponedjeljak, 7. listopada u prostorijama HRT-a i njemu je, uz veleposlanika Kasapollija, nazočila i Ermina Lekaj Prljaskaj, saborska zastupnica iz redova albanske manjine, dok su HRT predstavljali glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević i urednica IMS-a Katarina Periša Čakarun.

Tom prigodom je HRT primio na znanje prigovor veleposlanika Republike Kosovo te se ispričao zbog propusta u podnevnom Dnevniku i izvijestio veleposlanika da je protiv odgovornih djelatnika HRT-a, sukladno internim procedurama, i prije iznesenog prigovora, već tijekom tog jutra pokrenut stegovni postupak te da su poduzete mjere da do sličnih propusta ubuduće ne dođe. Nastavno se razgovaralo i o mogućnostima daljnje primjene sporazuma koji HRT ima s RTK-om, ističu s HRT-a.

HRT je priopćio i da je primio na znanje sve izrečeno na sastanku od strane sudionika s kosovske strane i procijenit će što je od predloženih prijedloga i inicijativa sukladno uređivačkoj politici HRT-a.

"HRT odlučno odbacuje sve druge interpretacije ovog sastanka, jer kao javni servis svoju uređivačku politiku vodi sukladno Zakonu o HRT-u i Ugovoru s Vladom Republike Hrvatske", stoji u priopćenju s HRT-a.