Branko Lazarević

Legenda ZG policije o Dankinom nestanku: 'U startu je napravljena najveća greška'

02.04.2024 u 15:44

Bionic
Reading

Bivši policajac i šef ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke Branko Lazarević prokomentirao je za tportal slučaj nestanka dvogodišnje Danke Ilić u Srbiji

'Najveći je problem to što je majka kasnila u dojavi. Trebalo joj je sat i 15 minuta da nazove policiju. Ona bi trebala objasniti zašto je tako postupila. U slučaju nestanka tako malog djeteta nema čekanja. Odmah se zove policija', rekao je Lazarević.

Ni za jednog policajca ne bio smio biti problem izaći na dojavu - bez obzira koliko se benigan čini slučaj.

'Ako se dijete pojavi u kratkom roku, to je svima sreća', objasnio je Lazarević.

Dosadašnje postupanje srpske policije Lazarević ne želi previše komentirati jer, ističe, nema dovoljno informacija o istrazi. Ipak, primijetio je jednu stvar.

'Moja prva operativna mjera bila bi da se na teren pošalje pas tragač. On bi prvi došao u zonu u kojoj se dijete kretalo. Zatim bih angažirao nekoliko stotina policajaca i vojnika da pregledaju čitav teren. Istovremeno bih radiovezom svakih 10 do 15 minuta davao informacije patrolama na cesti da pregledavaju vozila i vozače', nabrojio je Lazarević.

  • +2
Branko Lazarević Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Osim toga, kaže Lazarević, odmah nakon dojave trebalo je iz kaznene evidencije izvući sve registrirane ubojice, silovatelje i pedofile, pa napraviti kriminalističku obradu.

'Sastavlja se plan rada i sve policijske službe odrađuju svoj dio. Sve se uzima u obzir i shodno tome se i djeluje. Odmah se mora pretpostaviti ne samo da se dijete izgubilo, nego da je možda oteto, silovano ili ubijeno. Vjerujem da kolege u Srbiji rade nabolje što mogu. Nadajmo se da oni imaju više informacija nego vi ili ja. Ali čini mi se da se još uvijek vrte u krug. Koliko vidim, još uvijek nisu odredili glavni smjer istrage', zaključio je Lazarević.