SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE

Legalnim 'nadničarenjem' do plaće i staža

03.07.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Nova zakonska rješenja u sezonskom zapošljavanju predstavili su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i kolega mu zadužen za resor rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Di Guisti u selu Staro Čiče. Novosti u 'nadničarenju' uobličene su u letak koji će s praktičnim uputama za poljoprivrednike i sezonske radnike biti distribuiran putem Poljoprivredne savjetodavne službe

Sprječavanje rada 'na crno', ali i lakše zapošljavanje te upisivanje svakog dana provedenog na sezonskim poslovima u radni staž najbitnije su novosti programa sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi. Od ukupno 195.582 upisana OPG-a, njih 15.344 iskazalo je potrebu za sezonskom radnom snagom

'Ovo je odličan zakon koji omogućava da se sezonski u voćarstvu i drugim grana poljoprivredi zaposle naši umirovljenici, ali i nezaposleni. Do sada je to bilo gotovo nemoguće ili je bio preveliki trošak. Plaćali smo doprinose za cijeli mjesec, iako su radnici radili po nekoliko dana', izjavio je Mario di Guisti, vlasnik OPG-a na kojem je održana promocija sezonskog zapošljavanja.

Svaki od sezonskih radnika imat će tzv. vrijednosni kupon ili 'vaučer' kojim će se na dnevnoj osnovi plaćati doprinosi za mirovinsko osiguranje u prvom i drugom stupu te zaštitu zdravlja na radu i zapošljavanje. S poslodavcem će i potpisivati ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi.

Definiran je i najniži dnevni iznos plaže koju je poslodavac dužan isplatiti sezonskom radniku i on ne smije biti niži od 70,40 kuna. Radni dan 'sezonca' ne smije trajati dulje od 12 sati. Kad se sezonski radovi okončaju, radnik ima rok do kraja godine prijaviti podatke o angažmanu na sezonskim poslovima Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Sezonski radovi obuhvaćaju cijeli set povremenih poslova u bilinogojstvu, uglavnom u ratarstvu, povrćarstvu i radu u vinogradima, voćnjacima i maslinicima, potom stočarstvu i ribarstvu. Posao mogu zatražiti sve nezaposlene osobe s 'burze rada' uz napomenu kako zbog sezonskog angažmana neće biti brisane iz evidencije, ali i nezaposleni koji nisu na Zavodu za zapošljavanje te umirovljenici kojima se neće prekidati umirovljenički status.

Letak sa svim neophodnim informacijama dostupan je na stranicama Ministarstva poljoprivrede.