KANABIS KAO LIJEK

Legalizacijom marihuane u borbu protiv recesije?

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 18.04.2009 17:07
  • Objavljeno 18.04.2009 u 17:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nadolaskom raznih oblika krize diljem svijeta se naveliko raspravlja o tome bi li legalizacija uzgoja i prodaje marihuane mogla imati pozitivne efekte na mnoge probleme koji tište neke zemlje

Prije petnaestak dana u online debati američki predsjednik Barack Obama začudio se kad se čak 3,5 milijuna ljudi udružilo u postavljanju pitanja o tome bi li legalizacija marihuane pozitivno utjecala na ekonomski oporavak Sjedinjenih Država i otvaranje novih radnih mjesta, prenosi Večernji list.

'Vidim da je to pitanje jako popularno, pa na njega moram odgovoriti. A odgovor je – ne! Zaista ne mislim da bi ta strategija bila dobra za oporavak našega gospodarstva', kazao je Obama.

No mnogi drugi nisu baš sigurni da legalizacija ne bi donijela državi koristi, i to na više načina. Tako je vijećnik San Francisca demokrat Tom Amiano izračunao da je kanabis najraširenija poljoprivredna kultura u Kaliforniji i da godišnja 'žetva' vrijedi oko 14 milijardi dolara. To je usporedio s povrćem, na kojem se godišnje zaradi 5,7 milijardi dolara, i grožđem sa 2,6 milijardi dolara.

On je već odaslao prijedlog da Kalifornija legalizira proizvodnju i prodaju marihuane jer bi to državnom proračunu donijelo dodatnih 1,3 milijarde dolara u porezima, ali i mogućnost da se kanabis uzgaja u kontroliranim uvjetima i tako spriječi devastacija okoliša. Kaže i to da je Kalifornija uvijek predvodnik trendova u Sjedinjenim Državama, pa ne vidi zašto ne bi bila i u potpunom legaliziranju marihuane, tim više jer ima već velika iskustva u legalnom trgovanju marihuanom za medicinsku upotrebu.

U toj državi svatko komu liječnik u nalazu napiše da bi mu koristilo pušenje marihuane dobiva recept i tako može nabaviti travu u legalnoj trgovini. Samo u Los Angelesu takvih trgovina ima oko 400. Riječ je o vrlo razvijenoj industriji koja je već postala i značajan oglašivač – trgovine nalikuju na apoteke koje nude različite mješavine za različite zdravstvene probleme.

Oni koji marihuanu žele kupiti legalno već znaju s kakvim tegobama moraju otići liječniku da bi dobili dragocjeni recept – kronična bol u leđima, nesanica, gubitak apetita... Recept vrijedi godinu dana, a na njega se tijekom te godine može kupiti nešto manje od 25 dekagrama trave. Samo od te 'medicinske' marihuane Kalifornija na godinu ubere 18 milijuna dolara poreza, pa je u sadašnjoj krizi i recesiji logično da su se mnogi zakonodavci složili da bi bilo dobro ubrati još više poreznih dolara, kojih ionako jako manjka u državnom proračunu.

Još dvanaest američkih saveznih država legaliziralo je medicinsku upotrebu marihuane, no Bushova administracija često je progonila liječnike koji je prepisuju i trgovce koji je prodaju koristeći pri tome federalne zakone. No otprije mjesec dana nova je administracija objavila da federalnih progona više neće biti.

Taj potez je potpuno u skladu s onim što je još u predsjedničkoj kampanji kazao Barack Obama. On je, naime, rekao da je njegova majka umirala od raka u bolovima i da ne vidi nikakvu razliku između morfija, koji je teška droga, a koji je ona dobivala na recept, i marihuane koja isto tako uspješno otklanja bolove kod bolesnika u terminalnoj fazi.

Neke analize su pokazale da bi potpuna legalizacija marihuane na cijelom teritoriju SAD-a stavila pod kontrolu velik segment ilegalnog tržišta droge. Tako bi država, uz kontrolu uzgoja i prodaje i ubiranje poreza, imala znatnu uštedu u sudskom i zatvorskom sustavu, koji se više ne bi bavili nekim tko je uhićen zbog posjedovanja dva džointa marihuane, nego bi se mogli posvetiti suzbijanju tržišta teških droga poput kokaina i heroina. Uzevši u obzir činjenicu da najmanje 25 milijuna Amerikanaca, odnosno dvanaestina populacije, redovito popuši pokoji džoint, a da čak njih 100 milijuna to čini povremeno, jasno je o čemu govori politička elita iz Kalifornije.

Za mnoge je tema o legalizaciji bilo kakvih opojnih droga pravi tabu, no sve je više i njezinih zagovornika. Svi dosadašnji načini borbe protiv ovoga zla pokazali su se neuspješni. Svjedoci smo da se svijet mijenja, pa bi možda legalizacija zaista mogla biti posljednje rješenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi