VELIKI TERET

Ledo preuzeo jamstvo za nove Agrokorove kredite

06.08.2014 u 08:48

Bionic
Reading

Proizvođač sladoleda i smrznute hrane Ledo, tvrtka u sastavu koncerna Agrokor, izvijestila je danas putem Zagrebačke burze o preuzimanju jamstva za tri Agrokorova kredita, a kako proizlazi iz obavijesti, riječ je o kreditima u ukupnom iznosu od 360 milijuna eura

Prema toj obavijesti, Ledo je pristupio ugovoru o kreditu Agrokora s VTB Bank, izmijenjenom i dopunjenom ugovoru o kreditu s BNP Paribas Fortis i BNP Paribas i preuzeo jamstvo kao jedan od dodatnih jamaca za obveze Agrokora po tim ugovorima, te je donio odluku o preuzimanju jamstva, kao jedan od jamaca, za obveze Agrokora po ugovoru o kreditu s Aquarius + Investment-om.

U obavijesti se navodi da je Agrokor 21. lipnja ove godine kao korisnik sklopio ugovor o kreditu s VTB Bank (Austria) AG, kao davateljem kredita i određenih povezanih društava kao jamaca. Ukupan iznos glavnice kredita je 210 milijuna eura te je glavnica podijeljena u tri tranše, jedna u iznosu od 90 milijuna i dvije u iznosu od 60 milijuna eura. Kredit je odobren s rokom povrata od 36 mjeseci od dana sklapanja ugovora za dio kredita u iznosu 150 milijuna eura i 72 mjeseca od dana sklapanja ugovora za dio kredita od 60 milijuna eura.

Nadalje, Agrokor je 27. lipnja sklopio dodatak ugovoru o kreditu zaključenog 17. travnja ove godine između Agrokora kao korisnika kredita i BNP Paribas Fortis SA/NV i BNP Paribas, London Branch, kao davatelja kredita i određenih povezanih društava kao jamaca. Izmijenjenim i dopunjenim ugovorom o kreditu iznos glavnice je uvećan sa 50 milijuna na 100 milijuna eura te je glavnica podijeljena u tranše. Iznos glavnice od 50 milijuna eura odobren je s rokom povrata do 17. listopada 2014., dok je ostalih 50 milijuna eura odobreno s rokom povrata do 17. listopada 2015. godine.

Također se navodi kako Agrokor namjerava sklopiti ugovor o kreditu s Aquarius + Investments PLC, kao davatelja kredita i BNP Paribas, London Branch, kao aranžera i BNP Paribas Securities Services, Luxembourg Branch kao agenta i određenih povezanih društava kao jamaca. Ukupan iznos glavnice kredita je 50 milijuna eura s rokom povrata do 8. kolovoza 2017. godine, a taj će se iznos u cijelosti koristiti za prijevremenu otplatu uvećanog iznosa glavnice od 50 milijuna eura iz BNPP izmijenjenog i dopunjenog ugovora o kreditu.


Uprava i Nadzorni odbor Leda, navode iz te tvrtke, razmotrili su odredbe i transakcije predviđene ugovorima o navedenim kreditima, kao i svim drugim financijskim dokumentima, posebno odredbe o iznosu kredita, kamatnoj stopi, roku dospijeća, ostalim naknadama te pravima i obvezama jamaca.

Nakon toga Ledo je 4. kolovoza pristupio VTB ugovoru o kreditu, BNPP izmijenjenom i dopunjenom ugovoru o kreditu i preuzeo jamstvo kao jedan od dodatnih jamaca za obveze Agrokora po navedenim ugovorima, te je donio odluku o preuzimanju jamstva kao jedan od jamaca za Agrokorove obveze po Aquarius ugovoru o kreditu, navodi se u obavijesti.