CENTAR ZA GOSPODARENJE OTPADOM

Dvadeset i dvije godine nakon pompoznog početka jedan od najvažnijih projekata u državi još uvijek nema čiste papire. Kakva je sudbina Lećevice?

15.06.2022 u 15:24

Bionic
Reading

Više od dva desetljeća govori se o županijskom Centru za gospodarenje otpadom (CGO) Lećevica u splitskom zaleđu, potrošeni su deseci milijuna kuna, osnovana tvrtka za njegovo upravljanje, ali CGO-a nema. Štoviše, posljednji izvještaj o poslovanju otkriva da još uvijek nisu riješeni ni svi imovinsko-pravni odnosi i otkupljeno zemljište od privatnih osoba, a zbog inflacije cijeli će projekt dodatno poskupjeti

Bio je početak 21. stoljeća kada je u medijima stidljivo najavljeno da bi negdje kod sela Kladnjice u Općini Lećevica mogla biti izgrađena, kako se to tada nazvalo, tvornica za preradu smeća. Proći će još koja godina da se uskladi prostorno-planska dokumentacija, obave potrebna kompleksna istraživanja, naprave različite studije i utvrdi točna lokacija za ono što treba postati Centar za gospodarenje otpadom (CGO) u županiji koja je među najgorima u Hrvatskoj po odvajanju otpada, a Split od većih gradova na samom dnu u Hrvatskoj. Za potrebe izgradnje navedenog CGO-a, Splitsko-dalmatinska županija i Fond za zaštitu okoliša 2005. su ugovorili financiranje pripremnih i istraživačkih radova te izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Županija će tri godine kasnije osnovati tvrtku Regionalni centar čistog okoliša (RCCO) za gospodarenje otpadom, odnosno za vođenje i praćenje poslova izgradnje CGO-a i sve vezano uz njega. Broj zaposlenih u njoj s godinama je rastao. Prije devet godina bilo ih je sedam, a danas ih je devet s prosječnom plaćom od 8210 kuna. Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske (2007.-2015.) određen je rok za izgradnju i uspostavu županijskih i regionalnih centara za gospodarenje otpadom do konca 2011. te su planirane aktivnosti za gradnju centara za gospodarenje otpadom tijekom pet godina od donošenja navedenog plana. Danas u Hrvatskoj postoje tek dva od 13 planiranih, a Lećevica nije među njima.

U siječnju 2010. tadašnji direktor RCCO-a Ante Baran izjavio je da 'kreće isplata dijela novca privatnim vlasnicima za otkup zemljišta'. Nakon toga trebali su se riješiti imovinsko-pravni odnosi. U listopadu 2013. tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović (SDP) u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju naveo je da županija nije riješila ključan problem - zemljište, odnosno imovinsko-pravne odnose. Čitajući nedavno objavljeni izvještaj o poslovanju RCCO-a za 2020., naišli smo na podatak da situacija s imovinsko-pravnim odnosima i otkupom zemljišta nije bila riješena ni u 2021., kada je za otkup oko deset hektara zemljišta od privatnih osoba bilo osigurano 4,96 milijuna kuna.

Kada se uvidjelo da će Plan 2007-2015. ostati samo plan, u siječnju 2014. Fond za zaštitu okoliša i RCCO potpisuju sporazum u kojem je opisan detaljan hodogram za izgradnju CGO-a Lećevica. Prema njemu, u prosincu 2017. u funkciji su trebale biti pretovarne stanice u Splitu, Sinju, Zagvozdu, na Braču, Hvaru i Visu, a u veljači 2018. u rad je trebao biti pušten i sam CGO.

Ništa od navedenog nije realizirano iako je tadašnji splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja (HDZ) još 2014. 'jamčio' da će sve do 2018. biti u funkciji. U dva desetljeća od prvog spomena tvornice za smeće izmijenilo se nebrojeno vlada, ministara, župana, direktora RCCO-a, mijenjali su se gabariti i cijena projekta, prosvjedovalo se, tužakalo po sudovima, ali prva lopata u Lećevici, kao ni u jednoj od šest pretovarnih stanica, nije zakopana.

I kada se činilo da bi se to moglo dogoditi i da će projekt ukupno vrijedan 611,4 milijuna kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi iznosili 454 milijuna kuna, konačno krenuti u gradnju, u srpnju prošle godine poništen je natječaj za projektiranje i građenje na lokaciji u Lećevici. Razlog je bilo to što je Studija izvedivosti procijenila javnu nabavu na 330,1 milijun kuna bez PDV-a, a sve četiri pristigle ponude bile su od 47 do 137 posto više od traženog. Projekt se, naglasimo, trebao financirati i novcem EU-a u 71-postotnom udjelu. Bilo je to vrijeme u kojem su cijene materijala u građevinarstvu već rasle, ali ne onoliko koliko će skočiti mjesecima kasnije. U međuvremenu su izrađeni glavni projekti i tijekom 2022. ishođene građevinske dozvole za neke od pretovarnih stanica, izgrađen je spoj od županijske ceste do lokacije CGO-a, ali čini se da još neko vrijeme od svega toga neće biti ništa.

S obzirom na novonastalu situaciju s inflacijom te poskupljenjem roba i usluga, upitali smo u travnju imenovanog novog direktora RCCO-a Ivana Vukorepu (HDZ) kako se namjerava riješiti cijela ta situacija, koliko će projekt poskupjeti i kada bi mogao profunkcionirati, ali iz njegova odgovora proizlazi da je jedino što se zna to - da se ništa ne zna.

'Trenutno su u tijeku intenzivni razgovori sa svim ključnim dionicima, uključujući Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, oko daljnjih koraka u provedbi Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. O ishodu konzultacija koje su u tijeku, a o kojem ovisi i budući postupak javne nabave za projektiranje i građenje Centra, uključujući procijenjenu vrijednost nabave te rok dovršetka Centra, pravovremeno ćemo obavijestiti medije i javnost', navedeno je u odgovoru. Od prvog spomena CGO-a do danas prošle su 22 godine, period dovoljan da čovjek tada rođen stekne i akademsku titulu, ali ne i da Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj se sve svelo na turizam i ugostiteljstvo, a broj turista je iz godine u godinu sve veći, paralelno s njim i količina otpada, dobije CGO u koji su do sada ulupani deseci milijuna kuna.