IZRICANJE PRESUDE

Le Zbor u zagrebačkoj katedrali podržao Pussy Riot!

17.08.2012 u 12:27

Bionic
Reading

Izricanje presude ženskoj punk skupini Pussy Riot zbog prosvjeda protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina u glavnoj moskovskoj katedrali započinje danas u 13 sati po hrvatskom vremenu. Pred zgradom suda u Moskvi, gdje se upravo odvija sukob policije i prosvjednika, uhićeni su oporbeni čelnici Sergej Udalcov i Gari Kasparov. Povodom izricanja presude očekuju se prosvjedna okupljanja pred zgradama ruskih veleposlanstava širom svijeta

Mnogobrojnim akcijama podrške Pussy Riot diljem svijeta pridružio se i Le Zbor dvjema akcijama na sekularnom i klerikalnom tlu - pred veleposlanstvom Ruske Federacije i u zagrebačkoj katedrali, piše H-Alter

'Smatramo da treba podržati borbu ruskih aktivistkinja jer smo i mi u Hrvatskoj suočene sa sustavnim uplitanjem Crkve u politiku, i obrnuto. Političari često koriste osjećaje vjernika ne bi li se promovirali u kampanjama, a Crkva se također prerevno bavi sekularnim temama poput uređivanja zakona o istospolnom partnerstvu, medicinski potpomognutoj oplodnji ili seksualnom odgoju, a nisu joj strane ni preporuke s propovjedaonice za koga glasati ili ne na parlamentarnim izborima. Tako je i blagdan Velike Gospe obilježilo mnoštvo diskriminatornih poruka s oltara. Smatramo da je nedopustivo da vjerske dogme utječu na zakonodavstvo i funkcioniranje sekularne države', poručuje Le Zbor.

Le Zbor očekuje oslobođenje djevojaka iz Pussy Riot, da će Rusija prepoznati zamku sintagme 'vjerski osjećaji' te da se ona u budućnosti neće moći koristiti kao alibi za kršenje ljudskih prava. Time će se, nada se Le Zbor, utrti put za mijenjanje i ostalih diskriminatornih zakona, poput onoga o LGBT propagandi.

Le Zbor podsjeća da se tri djevojke iz Pussy Riot zbog akcije u crkvi nalaze u zatvoru od ožujka, kada su otpjevale pjesmu 'Djevice Marijo, otjeraj Putina', čime su htjele '...pokazati reakciju mnogih Rusa na poziv patrijarha da se glasa za Vladimira Putina na predsjedničkim izborima 4. ožujka 2012. godine. Performans u crkvi Krista Spasitelja nije bio motiviran vjerskom mržnjom. U Crkvi nismo izrekle nijednu uvredljivu riječ na njen račun, na račun vjernika ili Boga'.

Optužene su za huliganizam, iako ruski zakon propisuje da je za takvu optužbu potrebno učiniti materijalnu štetu ili nekome ugroziti zdravlje, što članice Pussy Riota nisu učinile. Sramotan i dugotrajan proces koji se vodi protiv ruskih aktivistkinja očit je dokaz sprege Crkve i Države, opstanka totalitarnog režima pod krinkom demokracije te nepoštivanja ljudskih prava.