šef ruske diplomacije

Lavrov: Napad dronovima 'neprijateljski čin', odgovorit ćemo 'konkretno'

05.05.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je rekao da je napad dronovima na Kremlj bio "neprijateljski čin" te da će Rusija odgovoriri "konkretnim akcijama", a Kremlj najavljuje kasnije u petak zasjedanje ruskog Vijeća sigurnosti

Rusija je za pokretanje dronova u pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina okrivila Ukrajinu, pojasnivši pritom da iza svega stoje Sjedinjene Države.

Ukrajina je odbacila te optužbe, a Bijela kuća priopćila da je to "suluda tvrdnja" i "laž".

"Sasvim je jasno da je to neprijateljski čin i potpuno je jasno da to teroristi iz Kijeva to nisu mogli učiniti bez znanja njihovih gospodara", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Indiji.

"Nećemo odgovoriti razglabajući o tome da li to predstavlja 'casus belli' (povod za rat) ili ne. Odgovorit ćemo konkretnim akcijama", rekao je Lavrov.

Rusko Vijeće sigurnosti će o incidentu s dronovima raspravljati kasnije u petak, priopćio je glasnogovornik Kremlja.

Moskva je odmah nakon incidenta poručila da zadržava pravo na odmazdu.

"Svjesni smo da se odluke o takvim akcijama, o takvim terorističkim napadima, ne donose u Kijevu, već u Washingtonu. I Kijev radi ono što mu se kaže da radi", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Europska unija je u četvrtak pozvala Rusiju da ne koristi navodni napad dronom kao izgovor za eskalaciju rata protiv Ukrajine.​​​​​

U srijedu u noći Kremlj je bio napadnut bespilotnim letjelicama u, kako je objavila Moskva, neuspješnom pokušaju atentata na predsjednika Vladimira Putina.

U navodnom napadu na Putinovu rezidenciju u Kremlju korištena su dva drona, ali ih je ruska obrana onesposobila.