obnova sporazuma

Lavrov i Blinken o inicijativi za izvoz žita

02.03.2023 u 12:26

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u četvrtak zapad da "bestidno pokapa" inicijativu za izvoz žita preko Crnog mora, a američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Rusiju da obnovi taj sporazum, koji istječe ovaj mjesec

Rusija opetovano kritizira pristup zapada tom sporazumu, dogovorenom u srpnju prošle godine uz posredovanje Turske i UN-a, tvrdeći da zemlje koje su uvele sankcije Moskvi ne čine dovoljno kako bi ublažile restrikcije na ruski izvoz, osobito gnojiva.

"Zapad bestidno pokapa dobro poznatu humanitarnu inicijativu glavnog tajnika UN-a", rekao je Lavrov na sastanku ministara vanjskih poslova skupine G20 u New Delhiju, govoreći o inicijativi za izvoz žita, prenijela je agencije RIA-Novosti.

Aktualna faza sporazuma traje do 18. ožujka. Bit će produljen ako nijedna strana ne uloži formalni prigovor.

Rusija je i uoči isteka roka u studenom pojačala kritike sporazuma ne bi li dobila više ustupaka od zapada, ali je naposljetku dopustila da ga se produlji na još 120 dana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da neće pristati na drugo produljenje sporazuma ako interesi ruskih poljoprivrednika ne budu uzeti u obzir.

Američki državni tajnik Blinken zatražio je u četvrtak na sastanku G20 od Rusije da obnovi sporazum.

"Od najveće je važnosti da se G20 izrazi u prilog produljenja i proširenja Inicijative za žito kako bi se povećala prehrambena sigurnost najranjivijih", rekao je u New Delhiju Blinken, prenosi AFP.

"Rusija je namjerno i sustavno usporila ritam inspekcija, stvorivši zastoj brodova koji bi sada mogli isporučivati hranu svijetu", dodao je.

Sporazum je omogućio izvoz oko 20 milijuna tona ukrajinskog žita.