ZA POSEBNE ZADAĆE

Lasice, Trešnje, Dijamanti: Ovo su specijalci za borbe u Hamasovim tunelima

08.11.2023 u 15:42

Bionic
Reading

Izraelske obrambene snage (IDF) opkolile su u potpunosti grad Gazu, za koji ističu da je Hamasovo glavno uporište. Izraelska vojska navodi da u tom području intenzivno traga za oružjem, borbenim položajima i infrastrukturom koju želi uništiti, a izraelski ministar obrane Yoav Gallant naglasio je da IDF ima plan na koji način će uništiti Hamasove tunele za dopremu oružja i bijeg njegovih glavešina. Donosimo više o elitnim postrojbama specijalnih snaga IDF-a koje je Izrael najvjerojatnije poslao u Gazu da očiste Hamasov labirint tunela i spase otete taoce

Glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari izjavio je proteklog vikenda da su izraelske snage 'okružile grad Gazu iz zraka, s kopna i s mora'. Dodao je da napreduju i uništavaju Hamasovu infrastrukturu te ubijaju militante, ali i eliminiraju tunele koji pripadaju toj fundamentalističkoj organizaciji, koja stoji iza otmice najmanje 200 talaca i ubojstva 1400 osoba u napadu iz Pojasa Gaze početkom listopada.

Izrael je na napad islamističkih radikala odgovorio zračnim napadima na Gazu, pri čemu je poginulo više tisuća ljudi, a IDF se već nekoliko dana sprema upasti u mrežu Hamasovih tunela. Okupljanje najelitnijih izraelskih postrojbi najavio je načelnik Glavnog stožera IDF-a Herzi Halevi, istaknuvši da u ofenzivi u Gazi sudjeluju 'najbolji vojnici i zapovjednici'. Rekao je i da je Izrael ušao u sljedeću fazu rata jer je postavio svoj cilj 'demontaže Hamasa, osiguravanja granica i vrhunskih napora da se taoci vrate svojim kućama'.

  • +4
Izraelski specijalci Izvor: Wikimedia Commons / Autor: IDF

Dobri poznavatelji strukture IDF-a ocjenjuju da će ključnu ulogu u uništavanju Hamasove podzemne infrastrukture imati postrojba Yahalom (hebr. dijamant) pod zapovjedništvom Sayereta, odnosno snaga IDF-a za specijalne operacije. To je specijalizirana postrojba borbenog inženjerijskog zbora IDF-a, a zadužena je za rušenje preciznim postavljanjem eksploziva te deaktiviranje i uklanjanje bombi, nagaznih mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava. Uz to, izviđa i čisti rute za pretragu i uništavanje krijumčarskih tunela.

Udar na Hamas hidrauličnim bušilicama i 'pajserima'

Unutar Yahaloma postoji posebna postrojba komandosa Samur (hebr. lasica), specijalizirana za borbu u tunelima za krijumčarenje i skrovištima oružja. Vod datira iz 2004., kada je IDF pripojio Yahalomu tim stručnjaka za krijumčarske tunele, a sam naziv Samur izvedenica je iz hebrejskih riječi slikim (spremište) i minharot (tunel). 'Lasicama' se u zadaćama uništavanja tajnih skrovišta u pravilu pridružuje postrojba Midron Mushlag (hebr. snježna padina), čija je uža specijalnost prodiranje u zgrade postavljanjem eksploziva ili korištenjem hidrauličnih bušilica i različitih vrsta 'pajsera'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: TIMES NOW

No prije upada u tunele Gaze, vodovi Yahaloma, Samura i Midron Mushlaga moraju se osloniti na Sayeret Matkal, postrojbu koja je prema izraelskoj vojnoj nomenklaturi ranije nosila brojčani naziv 262 te se nalazi pod zapovjedništvom glavnog stožera vojne obavještajne službe Aman. Sayeret Matkal je terenska postrojba za prikupljanje obavještajnih podataka iza neprijateljskih crta i nadgleda misije izvlačenja talaca. Kako bi prikupila strateške obavještajne podatke, ta postrojba pribjegava i neregularnim metodama ratovanja i lova na ljudske mete.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Oformljena je po uzoru na britanski SAS i ima bogatu borbenu povijest jer je djelovala u Jomkipurskom ratu te Prvom i Drugom libanonskom ratu. U potonjem je predvodila prepade duboko unutar libanonskog teritorija, a najpoznatija je po svojoj ulozi u napadu na zračnu luku Entebbe u Ugandi 1976., kada su njezini komandosi spasili više od 100 Izraelaca od palestinskih otmičara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: themedialine

Budući da je IDF objavio da je Gaza okružena i s mora, analitičari pretpostavljaju da u uništenju Hamasa sudjeluje i postrojba Shayetet 13 (hebr. flotila 13), odnosno mornarički komandosi čija obuka i sposobnosti uvelike podsjećaju na specijalne postrojbe američke ratne mornarice SEAL, a koji su također uključeni u kopnene, pomorske i zračne misije.

Od hidrografskih istraživanja do dalekometnog prodora

Ključna uloga Shayeteta 13 je napad na neprijateljsku pomorsku infrastrukturu i obavještajne podatke, ali i iznenadni upad s mora na kopno, uz protuterorističku borbu, sabotaže, spašavanje talaca s plovila te njihov sigurni ukrcaj i praćenje. Postrojba je sudjelovala u gotovo svim većim izraelskim ratovima, ali i drugim akcijama, među kojima su i one protiv Hamasa. Postoje, naime, snimke koje navodno prikazuju kako 'trinaestica' preuzima borbenu poziciju na granici s Gazom nakon Hamasova napada početkom listopada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NIO 500

Prema procjeni, Shayetet 13 čini 300 pripadnika podijeljenih u tri specijalizirane satnije. Haposhtim (hebr. racija) sudjeluje u misijama izviđanja i izravnim akcijama na kopnu, uključujući spašavanje talaca. Unutar Shayeteta 13 je i ronilačka satnija za hidrografska istraživanja, podvodne napade i sabotaže te satnija zadužena za površinske napade i pomorski prijevoz postrojbi do i od ciljnih područja.

U operacijama protiv Hamasa IDF može računati i na svoju postrojbu Shaldag (hebr. vodomar), specijaliziranu za borbeno traganje i spašavanje talaca, prepade, neregularno ratovanje, dalekometni prodor, vojne obavještajne operacije te izviđanje unutar neprijateljskog teritorija. Shaldagova misija je rasporediti se neopaženo u borbena i neprijateljska okruženja za izvođenje posebnog izviđanja, uspostavljanje zona napada ili osiguranje aerodroma, a istovremeno provodi kontrolu zračnog prometa i komandoske akcije.

'Trešnje' kao inspiracija za 'Faudu'

Kao i većina izraelskih specijalaca, Shaldagovi pripadnici naoružani su jurišnim puškama M16 ili M4A1, opremljenima bacačem granata M203, a za specijalne misije nose pištolje Glock 17 i 19 kalibra 9x19 milimetara te snajperske puške Mauser SR 82/66.

Vjeruje se da je za akcije u Gazi spremna i postrojba Duvdevan (hebr. trešnja), specijalizirana za djelovanje u gusto naseljenim civilnim područjima, što bi se moglo pokazati ključnim u Gazi, u kojoj populacija veća od dva milijuna ljudi živi na pojasu dugom oko 35 kilometara i širokom 12 kilometara u svojem najširem dijelu. 'Trešnje' tajno djeluju u urbanim područjima među lokalnim arapskim stanovništvom pa uglavnom nose civilnu odjeću.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PRO GUIDE TO IDF

Poznato je da Duvdevan ima visokoobučene pripadnike za nadzor živih ciljeva, a izvodi visokorizične i komplicirane operacije, uključujući ciljana ubojstva militanata i niz drugih tajnih operacija u arapskim regijama, od kojih su mnoge povjerljive. Upravo poznata izraelska televizijska serija 'Fauda' temelji svoju radnju na djelovanju izraelske elitne postrojbe po uzoru na Duvdevan. Seriju je, inače, kreirao bivši pripadnik Duvdevana Lior Raz.