PREBRZA VOŽNJA

Lani na osječkom području u prometu stradalo 1.087 osoba

17.01.2013 u 17:43

Bionic
Reading

U dva tjedna ove godine na cestama u Osječko-baranjskoj županiji smrtno je stradalo već dvoje ljudi u prometnim nesrećama, ali u policiji kažu da broj poginulih svake godine uglavnom podjednak

Prvo je u srijedu u prometnoj nesreći stradala žena na cesti broj D-34 uslijed sudara vozila kojim je upravljao 59-godišnjak s područja Osijeka i vozila 61-godišnjim vozačem iz Virovitice. U trenutku sudara, 59-godišnjak je kočenjem izbjegavao vozilo kojim je upravljao vozač trećeg automobila i koji nije zaustavio vozilo dolaskom do ceste s prednošću prolaska. Osim nesretno stradale žene, jedan od vozača zadobio je teške tjelesne ozlijede opasne po život.

U drugoj nesreći, u ponedjeljak u noćnim satima na južnoj osječko obilaznici, u prometnoj nesreći stradao je jedan 52-godišnji muškarac također uslijed nepropisne vožnje. Dok je upravljao osobnim automobilom stradali je prešao na suprotnu prometnu traku i tamo se sudario s teretnim automobilom kojim je upravljao 26-godišnjak iz Tenje.

Od Ivane Delač, glasnogovornice PU-a, saznajemo da su na području Osječko-baranjske policijske uprave u 2012. godini evidentirane 1.893 prometne nesreće u kojima je stradalo 1.087 osoba. Među njima je 27 poginulih. Ostali su pretrpjeli teške i lake tjelesne ozljede. U godini ranije stradalo je 1.146 osoba, a 25 osoba je poginulo.

'Najčešće su stradali vozači od čega je 15 vozača poginulo, a najčešći uzroci prometnih nesreća su nepropisna i neprilagođena brzina. Zatim oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet, nepropisna vožnja unazad i slično kršenje prometnih pravila', objasnila je Delač.

Kako bi se smanjio broj poginulih i ozlijeđenih, u osječkoj policiji apeliraju na građane da više pozornosti usmjere na poštivanje prometnih propisa i vožnju prilagode uvjetima na cestama.

Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa ravnateljstva policije prošli tjedan rekao je da je u cijeloj Hrvatskoj 2012. godine bilo 37 tisuća prometnih nesreća s 390 poginulih osoba, a teže ili lakše ozlijeđeno je bilo 16 tisuća osoba. Grac je dodao da se vidi smanjenje broja nesreća u odnosu na 2011. godinu kada je smrtno stradalo 6,7 posto više ljudi.

'Kada se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću ili se označite reflektirajućim materijalima. Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom, jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću', poručila je Delač.