STRANAČKA KONVENCIJA

Lang i Nouripour novi predsjednici njemačkih Zelenih

29.01.2022 u 19:46

Bionic
Reading

Parlamentarni zastupnici Ricarda Lang i Omid Nouripour izabrani su u subotu na stranačkoj konvenciji za nove predsjednike njemačkih Zelenih.

Za 46-godišnjeg Omida Nouripoura, vanjskopolitičkog glasnogovornika zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu je glasalo 83 posto izaslanika na online konvenciji.

Dosadašnja potpredsjednica stranke Ricardu Lang dobila je 76 posto glasova i s 28 godina postala je najmlađa predsjednica Zelenih u povijesti.

Lang je nakon izbora izjavila da će njezina glavna zadaća biti uskladiti borbu protiv klimatskih promjena sa socijalnom stabilnošću.

"Moramo ukloniti to lažno proturječje između zaštite klime i socijalne pravednosti“, rekla je Lang.

Nouripour je istaknuo ambiciju da Zeleni pobjede na sljedećim parlamentarnim izborima i postave kancelarku ili kancelara.

Dodao je da koalicijska vlada sa socijaldemokratima i liberalima “ima zamki“ ali je ujedno i dobra prilika za realiziranja zelenih ideja.

Lang i Nouripour su na čelu stranke zamijenili Annalenu Baerbock i Roberta Habecka koji su nakon ulaska u koalicijsku vladu preuzeli ministarstvo vanjskih poslova i gospodarstva.

Izbor novih čelnika bio je potreban jer po stranačkom statutu funkcije u vladi i u stranci ne mogu biti ujedinjene u istoj osobi.

Na parlamentarnim izborima u rujnu Zeleni su osvojili 14,8 posto glasova i od početka prosinca čine koalicijsku vladu sa socijaldemokratima i liberalima.