OTVORENI PLAMEN

Lampioni su sjajni, ali nisu za centar grada

23.12.2014 u 10:35

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

Jučerašnji performans održan na Dolcu, s kojeg su građani pustili oko 3.000 upaljenih lampiona, imao je potencijalno opasan epilog

Nema sumnje da su u blagdansko vrijeme centar Zagreba uljepšale mnoge manifestacije, a mnogi se slažu da adventsko vrijeme u glavnom gradu Hrvatske nikad nije bilo ljepše i bolje osmišljeno. No jučerašnji performans s lampionima umalo je imao tragične posljedice.

Naime, jedan od oko 3.000 upaljenih lampiona završio je na skelama južnog tornja zagrebačke katedrale na Kaptolu zbog čega je došlo do požara i morali su intervenirati vatrogasci.

Uzme li se u obzir to da je otvoreni plamen u lampionima nošen vjetrom mogao završiti i u nečijem stanu, postavlja se pitanje zbog čega se takva manifestacija održavala u strogom centru grada, 50-ak metara od glavnog zagrebačkog trga? Ti se lampioni, naime, zbog gorenja brzo napune vrućim zrakom i postaju lakši od zraka, što im omogućava letenje. No iz istog su razloga vrlo podložni vjetrovima i ostalim strujanjima zraka, pa im je kretanje jako teško predvidjeti, a kad se uzme u obzir to da ih je pušteno oko 3.000, postaje jasno da su takve manifestacije u centru grada, blago rečeno, potencijalno opasne.

Na svu sreću, u jučerašnjem požaru nije bilo ozlijeđenih, a materijalna je šteta zanemariva, ali za to možemo zahvaliti prvenstveno brzoj reakciji vatrogasaca, a ne promišljenosti organizatora.