točka bez povratka

Lampedusa više ne može primati migrante

14.09.2023 u 13:10

Bionic
Reading

Mali talijanski otok Lampedusa preplavljen je migrantima nakon što su u zadnja dva dana iz sjeverne Afrike stigle tisuće ljudi, rekao je u četvrtak gradonačelnik otoka

Lampedusa se nalazi na Sredozemnom moru između Tunisa, Malte i Sicilije i prva je luka za pristanak mnogih migranata koji žele u EU.

"U zadnjih 48 sati, oko 7000 ljudi stiglo je na Lampedusu, koja ih uvijek dočekuje otvorenih ruku", rekao je gradonačelnik Filippo Mannino za talijanski radio RTL 102.5.

"No, sada smo stigli do točke s koje nema povratka i otok je u krizi", rekao je.

"Europa i talijanska država moraju odmah priskočiti u pomoć brzim djelovanjem i brzim transferom ljudi."

Na otoku u normalnim okolnostima živi nešto više od 6000 ljudi.

Prihvatni centar za migrante na otoku može službeno primiti oko 400 ljudi.

Stotine migranata noćnim su trajektom prebačene u Porto Empedocle na Siciliji.

Velik priljev migranata zadaje glavobolje talijanskoj premijerki Giorgiji Meloni koja je obećala da će suzbiti imigraciju.

Meloni nastoji poboljšati odnose s Tunisom, odakle sada stiže većina brodova s migrantima, i u srpnju su Tunis i EU potpisali sporazum o obuzdavanju imigracije.

Glasnogovornik talijanskog ministarstva vanjskih poslova nije imao komentara kada su ga pitali zašto sporazum, kojim je Tunisu obećana milijarda eura iz EU fondova za razvoj gospodarstva, ne daje rezultate.

Od početka godine na talijanske obale iskrcalo se gotovo 124.000 migranata, gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Njemačka vlada u srijedu je objavila da je suspendirala sporazum s Italijom o dobrovoljnom prihvatu izbjeglica optuživši Rim da ne poštuje svoj dio dogovora.

  • +7
Migranti Izvor: Profimedia / Autor: Nicolas Economou/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia