LOV NA KRUPNE RIBE

'Lalovčev sektor za prijevare stvara dojam poreznog pakla'

14.07.2015 u 07:50

Bionic
Reading

Potkraj prošle godine počeo je s radom Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara. U HRT-ovoj emisiji Otvoreno o njemu i povezanim temama govorili su: Igor Rađenović, zamjenik ministra financija RH, Goran Marić, potpredsjednik Odbora za financije i državni proračun Sabora RH (HDZ), dr.sc. Vlado Brkanić, porezni i ekonomski stručnjak (RRiF) i dr.sc. Goran Vojković, ZŠEM

Igor Rađenović rekao je da je optimalan način organizacije sustava, organizacija samostalnog sektora, savjetovan od međunarodnih kolega, kako bi učinkovito i precizno radili ono što je najvažnije. Oni to rade profesionalno i na temelju postojećih baza podataka, dobivamo informacije primjerice o štednji u inozemstvu. Građani se ne moraju bojati ‘poreznog USKOK-a’. Prijave građana primamo redovito, Porezna uprava radi svoj posao provjere, a Samostalni sektor bavi se većim ‘ribama’ – slučajevima za koje treba veća stručnost, vrijeme i mir.

Nemam čime biti impresioniran, izjavio je Goran Marić. Svaki dužnosnik treba znati smisao, domet i važnost izgovorene riječi. Ministri zauzimaju medije, a sve se manje bave svojim poslom – a kada se to svede u vrijeme koje dolazi, zaključuje se da je to politikantski potez. Kao potkrijepu za to uzmimo nalaz Državne revizije kaže da Ministarstvo financija nije poduzelo u prošloj niti prethodnim godinama ni jednu propisanu radnju radi naplate koncesija! One su potpuno nenaplaćene!

Goran Vojković je ustvrdio: ako radimo samostalni odjel, to znači da u pravilu imamo korumpiranu zemlju – kako netko ne bi teoretski mogao potplatiti sve u sustavu. Nije dobro da ministar unaprijed govori o planiranim mjerama, jer time dajete jako dobru poruku onima koji su sakrili novac, primjerice, da ga maknu iz Europske unije. Puno je bolje pokrenuti akciju, da ujutro policija pokupi koga treba, pa napraviti presicu.

Vlado Brkanić smatra da je bilo nedodirljivih. Porezni postupak je u osnovi tajan i kada se ustanovi bitne činjenice da je nastao porezni prekršaj, onda se argumentima i poreznim nadzorom utvrđuje porezna obveza. Bolje da ministar brine da mu nešto ne ode u zastaru, nego da najavljuje poreze. Stvara se dojam poreznog pakla, rekao je Brkanić.

Želimo li da država bude efikasna ili ne, upitao je Rađenović. Ministar je imao intervju, nije želio reći ništa loše. Imao je možda koju informaciju više o predmetima – reći ću vam i ja sada: Samostalni sektor s petnaest zaposlenih radi trenutno na pedesetak slučajeva, a iznosi su oko 120 milijuna kuna. Ne vidim zašto je problem dobar i kvalitetan organizacijski model.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.