NAJAVIO KAZNE

Lalovac: Zaradit ćemo nešto novaca na gluposti banaka

12.11.2015 u 14:25

Bionic
Reading

Banke koje su se u aneksima ugovora ograđivale od konverzije u slučaju da Ustavni sud sruši zakone o konverziji kredita u švicarcima bit će kažnjene, najavio je ministar financija Boris Lalovac nakon što je Ustavni sud odlučio da spomenuti zakoni ostanu na snazi do konačne odluke o njihovoj ustavnosti

Nakon što je Ustavni sud na konferenciji za novinare objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u 'švicarcima' u eurske, i odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi, Lalovac je, istaknuvši da je 'vrlo sretan', kazao kako se 'nada da je to sad završena stvar'. Pritom je 'zahvalio svim građanima koji su imali vjeru u ovu Vladu – u njega osobno i u njegove kolege ministre koji su gurali taj projekt od početka' i dodao: 'Mislim da je i ovaj sunčan dan napokon dan da građani dobiju te isplatne listiće i tako treba biti, kao što je pošteno i realno da ih dobiju s umanjenim iznosima i glavnica i rata.'

Iz Ustavnog suda danas, doduše, nisu mogli reći kada će biti donesena konačna odluka o ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju pa su novinari upozorili Lalovca da nije riječ o konačnoj odluci Ustavnog suda, na što je on kazao da Ustavni sud može u budućnosti donositi kakve god hoće odluke, 'međutim njihova tiskovna konferencija je pokazala da smo svi na strani hrvatskih građana i to je značajan pomak u rješavanju ovog problema. Vidjeli ste i da ni od Europske komisije više nema takvih pritisaka. Ovo je priča koju trebamo završiti i okrenuti se novim projektima i novim programima'.

'Špekulacije banaka, pritisci i ucjene pali su u vodu'

Istaknuo je i da ovu odluku Ustavnog suda smatra 'vrlo pozitivnom i za građane i za Vladu i za ekonomiju jer se pokazalo da se, kada imamo zajedništvo, možemo boriti i protiv najvećih lobista', a odgovarajući na brojna novinarska pitanja pred Banskim dvorima, Lalovac je upozorio i da se 'vidi sad na što su banke pristale – špekulirale su, čekale izbore. Počele su listiće izdavati dan nakon izbora, a što im se sad dogodilo - njihove špekulacije, pritisci i ucjene pali su u vodu i još su same sebi stvorile veće probleme. Stavile su malim, sitnim slovima u anekse ugovora nešto što će preplašiti građane, mislile su da će to proći'.

'Zaradit ćemo nešto novca na njihovoj gluposti, bahatosti. Danas je Ustavni sud potvrdio da nije regularno to što rade i imaju vrlo malo vremena. Dakle to moraju obaviti danas ili sutra, a hoće li imati vremena, ne znam. To je njihova špekulacija, ali mogu 'osjetiti' da će ih vrlo brzo posjetiti ili Ministarstvo financija ili HNB i sve pročešljati da vidimo je li sve to bilo uredno. Bit će kažnjene jer su u ugovore stavile ono što nisu trebale', upozorio je Lalovac.

Što banke sada moraju učiniti?

Naime banke sada 'u roku od 24 sata moraju tiskati nove anekse ugovora, ponovno sve distribuirati, dići cijelu banku na noge ili će biti strašno kažnjene od Ministarstva financija i HNB-a', poručio je Lalovac nakon što su dužnici pojedinih banaka upozorili na to da u nacrtima aneksa ugovora o kreditu stoji da u slučaju rušenja spomenutih zakona na Ustavnom sudu novopotpisani ugovor ne bi imao pravnog učinka.

Odluku Ustavnog suda komentirala je i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, kazavši novinarima pred Banskim dvorima: 'Mislim da je to dobra odluka, naime riječ o izvanrednoj mjeri koja je uzela u obzir cijeli niz okolnosti baš u slučaju kredita u 'švicarcima' i pretpostavljam da je to prepoznao i Ustavni sud.'

Podsjetimo, zakoni o kreditnim institucijama i potrošačkom kreditiranju, kojima se regulira konverzija kredita u švicarskim francima u eurske, stupili su na snagu 1. listopada, a banke imaju rok od 45 dana, odnosno do 15. studenoga, da građanima s tim kreditima pošalju anekse ugovora, o čemu se oni moraju očitovati u roku od mjesec dana.