SABORSKA RASPRAVA

Lalovac: Vlada nema instrumente za rast plaća; HDZ: ne ovisimo o savjetima oporbe

25.05.2023 u 20:38

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac upozorio je u četvrtak da Vlada više nema instrumente za povećanje plaća, ali i da taj teret, umjesto na poslodavce prebacuje na sustav mirovina, a iz HDZ-a su mu odgovorili da imaju svoju politiku i ne ovise o savjetima oporbe.

Lalovac, bivši SDP-ov ministar financija rekao je, tijekom rasprave o rebalansu proračuna, kako je Vlada kroz dokument porezne reforme pokazala da su opterećenja plaća u Hrvatskoj od 27 posto najniža u EU, a iako u Njemačkoj iznose 38 posto liječnik ima plaću od 7706 eura, nastavnik u srednjoj školi 5188, vodoinstalater 3970.

Ocijenio je zabrinjavajućim što Vlada više nema instrumenata za povećanje plaća pa radi toga mora ulaziti u sustav mirovina.

"Cijelo to vrijeme poslodavci mirno gledaju što će napraviti Vlada i onda je podržavaju jer ne ide na njihov trošak nego trošak proračuna", rekao je Lalovac referirajući se na jučer predstavljenu poreznu reformu.

Naglasio je pritom da mu je žao što nitko iz HDZ-a nije reagirao kad je viceguverner u Saboru pozvao poduzetnike da budu oprezni pri povećanju plaća radnika zbog utjecaja na inflaciju.

Josip Borić (HDZ) odgovorio mu je da je on bio ministar a HDZ oporba ali njihovi savjeti nisu urodili plodom, ustvrdivši da se politiku provodi kad se dobije izbore.

Dio oporbe prozvao je da pokušavaju plasirati neistine, ali Vlada, dodao je ima instrumente kojima će pomoći da se povećaju plaće i očekuje da to učine poslodavci i lokalna samouprava.

Borić je naglasio da proračunski prihodi rastu za 1,7 milijardi eura, i poručio Lalovcu da je na početku i kraju njihovog mandata BDP bio gotovo isti.

Mrak Taritaš upozorila je da ih treba zanimati kako osigurati da cijene artikla budu manje. Nezadovoljna je također što u proračunu nema stavke za aktivnosti Hrvatskih voda za koje novac treba osigurati odmah, a koje će se zbog poplava morati raditi u sljedećem razdoblju, kao što su čišćenja korita rijeka, nanosa i gradnje zidova.

Vidović Krišto: 250 mil. dolara u rebalansu za troškove arbitraže Ina-Mol

Zastupnica Karolina Vidović Krišto rekla je da spremačica u srednjoj školi u Zagrebu ima plaću s dodacima od 520 eura, prozvavši HDZ da su na spremačicama spremni štedjeti, ali da za "HDZ--SDP-ovski kriminal imaju koliko god treba, ukazujući na 250 milijuna dolara koliko je osigurano u rebalansu za troškove arbitraže Ina-Mol.

Borić joj je rekao da je pitanje hoće li ona biti opet u Saboru. "Mislim da nećete jer smo vidjeli puno takvih, vi ste replika gospođe Brune Esih u drugačijem obliku", rekao je joj je.

No, reagirao je potpredsjednik Sabora Furio Radin, koji je vodio sjednicu, pozvavši da se za predviđanja o tome tko će biti u Saboru pričeka kampanju.

Orešković: Poruka premijera je da samo HDZ ima pravo na ovu državu

Dalija Orešković upozorila je pak da je današnja rasprava ispod digniteta jer HDZ šalje poruku gradonačelnicima, načelnicima, ali i građanima "učlanite se u HDZ pa će biti sve u redu, dok je poruka premijera o izbornim jedinicama ta da samo "HDZ ima pravo na ovu državu".

Replike HDZ-ovih zastupnika nazvala je primitivnima, ustvrdivši da su njihove poruke da u Saboru ni jedan realnost osim HDZ-a nije dobro došla. Ocijenila je da se u raspravi ništa ne smije preispitivati i da su dopušteni samo "hvalospjevi", izazvavši prigovore zbog povrede poslovnika i vrijeđanja.

Naglasila je da je uputila zastupničko pitanje u kojem je citirala dijelove obrazloženja vezano arbitražu Ina-Mol na koje, kazala je Vlada ne obraća pažnju. Upozorila je Vladu da ne radi isplatu prije nego MOL u Hrvatskoj zatraži priznanje pravorijeka.

Damir Habijan (HDZ) rekao je da brojke ne idu u prilog oporbi pa se služe neistinama, zamjerivši Orešković što iz pravnog mišljenja izvlači argumente kako bi dokazala da Vlada radi nešto protiv tog mišljenja a ne želi spomenuti zaključke da je Vlada upravu što će isplatiti sredstva.