APEL GRAĐANIMA PRIOBALJA

Lakše malo s tim paljenjem korova!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.02.2011 15:42
  • Objavljeno 07.02.2011 u 14:41
izrael požar kanader

izrael požar kanader

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

S obzirom na učestalost požara uzduž i poprijeko u priobalju posljednjih dana, a premda bi nas sunce moglo zavarati, temperature ipak nisu ljetne, Državna uprava za zaštitu i spašavanje apelira na građane da malo pripaze dok pale korov

DUZS je odaslao apel u kojem moli građane da 'tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, kao i spaljivanja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja, budu posebno pažljivi pri rukovanju vatrom ili lako zapaljivim predmetima te da poštuju odluku lokalne samouprave, bilo županijske, gradske ili općinske, o spaljivanju korova, trave i drugoga otpada u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje'.

Naime, u vremenskom razdoblju od 1. veljače, uključujući i današnji dan, buknulo je ukupno 152 požara na području priobalja, koji su zahvatili površinu od oko 500 hektara trave, makije, niskog raslinja, borove šume i hrastovine. Na gašenju požara angažirano je 776 vatrogasaca, 260 vozila, 12 kanadera, dva Air Tractora i jedan helikopter. Osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu sezonu, upozorava DUZS.

Podsjećaju i da, ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru, ne može donijeti sigurnosnu procjenu o mogućim posljedicama, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu o svojoj namjeri spaljivanja.

I napomena ili podsjetnik za kraj - spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću zabranjeno je, a za svako izazivanje požara iz nehaja predviđena je visoka novčana kazna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi