KONTROLA NA AERODROMIMA

Lakše kroz sigurnosne mjere u SAD-u

19.03.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Više od deset godina nakon terorističkih napada 11. rujna, američke vlasti odlučile su ublažiti mjere sigurnosti u zračnom prometu. Nova pravila zasad će vrijediti samo za najstarije i najmlađe

Deutsche Welle podsjeća da su teroristi napade 11. rujna 2001. izvršili putničkim zrakoplovima, između ostalog i zbog vrlo labavih pravila sigurnosti prilikom ulaska putnika u letjelice. Kao posljedicu toga, američke vlasti drastično su pooštrile sigurnosne mjere u svojim zračnim lukama. Tko god je nakon toga zrakoplovom putovao u SAD, doživio je obavezno skidanje obuće, kaputa i jakni, te zabranu unosa tekućine u zrakoplov.

Zasad samo za seniore i juniore

Mjere se sada postupno ublažavaju, od čega bi prvi mogli profitirati najstariji i najmlađi putnici. Stariji od 75 godina više neće prilikom kontrole biti obvezni izuti obuću, ali ni kapute ni jakne. Za djecu mlađu od 12 godina ovo pravilo već vrijedi.

Posebice su se stariji putnici u SAD-u često žalili na ponekad ponižavajuće tretmane poput izuvanja obuće. Dvije 80-godišnje putnice nedavno su uložile žalbu jer ih je službenica na sigurnosnoj kontroli čak natjerala na skidanje pojasa za grijanje leđa. Manjak svrsishodnosti ovakvih kontrola uvidjeli su i najviši državni službenici.

'Odmah nakon napada od 11. rujna nismo imali mogućnosti otkriti koja grupa putnika predstavlja najveću opasnost i tako smo morali uvesti mjere koje su se ticale svih. Iskustvo koje smo sakupili u posljednjih 10 godina nam omogućava da drugačije procijenimo opasnost', objašnjava ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano.

PreCheck za one kojima se žuri

No do kraja godine gotovo sve veće zračne luke u SAD-u ponudit će tzv. PreCheck postupak koji bi putnika oslobodio izuvanja obuće, vađenja laptopa ili paste za zube iz ručne prtljage. No putnici koji se žele domoći karte koja daje pravo na kontrolu na PreCheck šalterima morat će prije toga platiti 100 dolara i odgovoriti na čitav niz pitanja koja se odnose na razloge i frekvenciju putovanja zrakoplovom. Tek nakon temeljne provjere sigurnosne službe odlučuju o tomu može li se putniku dodijeliti PreCheck karta ili ne. I to pravilo ionako vrijedi samo za državljane SAD-a.

Olakšani prolaz i za strance

I za putnike iz ostatka svijeta donesena su nova pravila. Global Entry naziv je čarobne formule koja strancima za 100 dolara omogućuje da pri dolasku u SAD izbjegnu gužve na šalterima za imigraciju. Nositelj kartice Global Entry ubuduće bi svoj ulazak u SAD mogao obaviti sam na posebnim kompjuterskim terminalima. No i ova kartica dodjeljuje se samo onima koji su prethodno prošli detaljnu provjeru sigurnosnih službi. Zasad u ovom programu sudjeluju samo Kanada, Meksiko i Nizozemska. Mnogim europskim zemljama, poput Njemačke, popis pitanja američkih državnih službi zadire preduboko u intimu građana.