BOSNA I HERCEGOVINA

Lagumdžija zadovoljan rješenjem za Ploče

18.02.2013 u 14:06

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je s Hrvatskom i Europskom unijom dogovoren precizan način korištenja luke Ploče nakon 1. srpnja kada se očekuje da Hrvatska postane punopravna članica EU kao i da su otklonjene dvojbe oko režima robnog prometa iz BiH za Neum.

Lagumdžija je novinarima u Sarajevu kazao kako je na sastanku održanom 15. veljače u Bruxellesu, na kojemu su sudjelovali i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić te europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, postignut dogovor po kojemu će BiH nastaviti koristiti luku Ploče za uvoz i izvoz svih roba industrijskog podrijetla, dok će određena ograničenja postojati za proizvode biljnog i životinjskog podrijetla jer za njih vrijede posebni standardi koje propisuje Unija.

Ta se ograničenja ipak neće odnositi na robe koje BiH preko Ploča kani izvoziti u zemlje izvan EU. Lagumdžija je kazao i kako je definitivno dogovoren način opskrbe Neuma robama iz BiH, što je za tu državu posebno važno s obzirom da je ta njena općina ovisna o cestovnim pravcima koji prolaze kroz hrvatski teritorij. Ministar vanjskih polsova BiH izjavio je kako njegova zemlja i dalje očekuje da će njeni građani nakon 1. srpnja moći ulaziti u Hrvatsku samo s osobnim iskaznicama, no istaknuo je kako konačna odluka ovisi o suglasnosti svih članica EU.

Definirano je ipak da će državljani BiH koji žive uz granicu s Hrvatskom moći dobiti posebne propusnice s kojima će im biti olakšano kretanje odnosno prelazak granice. Dva granična prijelaza prema Hrvatskoj preko kojih će se iz BiH u EU izvoziti proizvodi biljnog i životinjskog podrijetla bit će spremna do 15. lipnja, kazao je Lagumdžija. Dodao je kako se očekuje i ubrzana gradnja novog mosta preko Save kod Gradiške koji bi omogućio lakši promet preko granice. Financijsku pomoć tom projektu najavila je i EU.