PARALIZA GLOBALNIH TRGOVINSKIH PREGOVORA

Lagarde upozorila Europu i SAD zbog dužničke krize

26.07.2011 u 20:19

Bionic
Reading

Nova čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, upozorila je u utorak kreatore politike u Europi i Americi da neuspjeh u zauzdavanju njihovih dužničkih kriza može dovesti do novog meteža u svjetskom gospodarstvu, a čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy kritizirao je u utorak članove organizacije jer nisu uspjeli usuglasiti sporazum o globalnoj trgovini do prosinca i pozvao je na 'razgovor odraslih' oko toga što učiniti sljedeće

Govoreći u New Yorku, bivša francuska ministrica financija rekla je da se turbulencije u eurozoni mogu lako ponovo pojaviti, usprkos pozitivnoj reakciji financijskih tržišta na drugi paket pomoći Grčkoj dogovoren prošloga tjedna.

Lagarde je također jasno dala do znanja da prepiranje demokrata i republikanca u Washingtonu može nanijeti snažan udarac ostatku globalnog gospodarstva, ako se ne postigne dogovor o podizanju zakonskog limita zaduženja SAD-a.

'Ja se nadam da će političku hrabrost koju su pokazali europski čelnici uskoro slijediti odlučne fiskalne aktivnosti u SAD-u', kazala je Lagarde u govoru pred Vijećem za vanjske odnose, koji je objavio MMF.

'Kada je riječ o limitu duga, sat otkucava, i jasno je da to pitanje treba riješiti odmah. Doista, nepovoljni fiskalni šok u SAD-u mogao bi se ozbiljno preliti na ostatak svijeta. Ali još je važnije da je hitno potreban vjerodostojan plan fiskalne prilagodbe', kazala je.

Konstatirajući da je financijska i gospodarska kriza 2008-09. ostavila 'duboke i dugotrajne ožiljke', direktorica MMF-a je kazala kako Amerika treba biti oprezna da ne povećava poreze ili smanjuje potrošnju prebrzo.

'Sjedinjene Države mogle bi biti suočene s još jednim oporavkom od nezaposlenosti. Opet, to je razlog zašto smo savjetovali protiv brzoplete fiskalne konsolidacije, te smo također preporučili aktivnu politiku na tržišta rada kako bi se zaustavio rast strukturne nezaposlenosti, kao i mjere za ublažavanje prilagodbe u stambenom tržištu (primjerice blaže uvjete za hipotekarne kredite)'.

Ekonomisti MMF-a procjenjuju da 1 posto smanjenja proračunskog deficita, smanjuje gospodarski rast za pola postotnog boda kroz dvije godine.

Lagarde je dodala da fiskalni problemi koji pogađaju zemlje na periferiji eurozone 'otkrivaju opasnosti od nepotpune gospodarske i monetarne unije. Kao rezultat toga, eurozona u cjelini ima poteškoće. Čak i teške fiskalne i strukturne mjere koje su usvojile pogođene zemlje nisu uvjerile tržišta da se radi o trajnom rješenju'.

'Sporazum pokazuje da europski čelnici vjeruju u eurozonu, te da će učiniti ono što je potrebno kako bi osigurali njezinu sudbinu. Taj su sporazum pozdravila financijska tržišta, što se odražava kroz jači euro i manji raspon kamata na periferne obveznice. No, turbulencije se mogu lako vratiti. Iz tog razloga, bitno je da se obveze preuzete na summitu eurozone brzo provedu', rekla je Lagarde.

Čelnica MMF-a također je upozorila na opasnost od socijalnih nestabilnosti, kakve su pridonijele političkim nemirima na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi.

Lamy upozorio na paralizu globalnih trgovinskih pregovora

Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy kritizirao je u utorak članove organizacije jer nisu uspjeli usuglasiti sporazum o globalnoj trgovini do prosinca i pozvao je na 'razgovor odraslih' oko toga što učiniti sljedeće.

'Ono što vidimo danas je paraliza u pregovaračkoj funkciji WTO-a, radilo se o pristupu tržištu ili o donošenju pravila', rekao je Lamy pred Odborom za trgovinske pregovore WTO-a.

Članice WTO-a pokušavaju spasiti sporazum nakon desetljeća pregovora o planu razvoja dogovorenom na sastanku u Dohi, koji je trebao donijeti idući iskorak u globalnoj trgovinskoj liberalizaciji, ali je propao ranije ove godine.

Postojale su nade da će manji sporazum biti razrađen na vrijeme za ministarski sastanak u prosincu kako bi se njime liberalizirala trgovina, ali još više kako bi se dokazalo da se takav sporazum može postići. Međutim, članice WTO-a nisu se mogle dogovoriti ni oko njega.