SARKOZYJEVO ZELENO SVJETLO

Lagarde najavila kandidaturu za šeficu MMF-a

25.05.2011 u 17:07

Bionic
Reading

Francuska ministrica financija iza koje će stati članice EU, a najvjerojatnije i SAD, Christine Lagarde, najavila je kandidaturu za predsjednicu MMF-a. Hoće li najveći oponenti ponovnoj europskoj dominaciji fondom, Kina, Brazil, Meksiko i Indija uspjeti iznjedriti zajedničkog protukandidata?

Kako stvari stoje, MMF-om će se ponovno dirigirati pod francuskim patronatom. Christine Lagarde objavila je kandidaturu koju podržavaju sve bitne članice EU, a ne odmaže ni činjenica da žena iza sebe ima uspješnu menadžersku, pravničku i političku karijeru te da je odigrala ključnu ulogu kao ministrica financija u pregovorima na liniji MMF – EU u slučaju Grčke, Irske i Portugala.

Lagarde je u pretpolitičkom životu bila prva žena predsjednica međunarodnog advokatskog ureda Barker & McKenzie, a magazin Forbes ju je 2009. smjestio na 19. mjesto liste najutjecajnijih žena u svijetu.

Nakon konzultacija s Nicholasom Sarkozyjem, ministrica se uhvatila utrke za Strauss-Kahnovu stolicu, a iza sebe ima prilično dobar vjetar potpore u leđa, kako od EU tako najvjerojatnije i SAD-a, kojem je također stalo da MMF zadrži europski pedigre na vrhu.

Kina, Brazil, Indija, Meksiko i još par utjecajnih nezapadnih globalnih igrača želi, s druge strane, promjenu sada već ustaljene prakse da na čelu fonda bude Europljanin, po mogućnosti Francuz. Traže transparentno i nepristrano odlučivanje o novom šefu MMF-a, koje se neće bazirati na političkom folkloru, već na stvarnim zaslugama i kapacitetima pojedinaca. Da se svijet izvan euroatlantskih integracija okupi oko jednog kandidata, možda bi i polučili promjenu koju traže, no za sada ne postoji naznaka za takvo što.

Uglavnom, o novom vodstvu fonda odlučivat će se negdje krajem lipnj, tako da ima vremena za zbijanje redova ostatka globusa oko neeuropskog takmaca za čelno mjesto u instituciji koja bdije nad globalnim tokovima kapitala.

Lagarde je pak izjavila da se neće fokusirati samo na europsku krizu jer nijedan kutak svijeta nije ostao neoštećen nedavnom recesijom. U skladu s time priželjkuje najširi mogući konsenzus oko svog izbora.

Biografija joj je više manje bez mrlje, osim slučaja u kojem je posredovala za francuskog biznismena Bernarda Tapiea 2008. u sporu protiv Adidasa, a u kojem je ovaj ubrao odštetu od 285 milijuna eura. Budući da je u to vrijeme već obnašala funkciju ministrice financija, sud još istražuje mogući sukob interesa, a odluku o tome hoće li pokrenuti proces protiv Lagardove donijeti će 10. lipnja