PROJEKT BRIJUNI RIVIJERA

Ladonjini vijećnici traže 30-dnevnu javnu raspravu

30.06.2011 u 22:38

Bionic
Reading

Uoči sutrašnje sjednice pulskog Gradskog vijeća, na kojoj će se između ostalog raspravljati i o davanju takozvane prethodne suglasnosti na Prijedlog ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni Rivijera, vijećnici Ladonje Bruno Nefat i Mauricio Licul te predsjednik MO Štinjan Dušanko Babić održali su konferenciju za novinare

'Uguravanje tako presudno važnog ugovora na sam kraj sjednice sa 19 točaka dnevnog reda neprimjereno je izuzetnoj važnosti projekta za razvoj grada', kazao je Bruno Nefat, istaknuvši da su Ladonjini vijećnici zatražili razmatranje odluke u prvom čitanju te provedbu javne rasprave i usuglašavanja stavova oko oblika odluke prije zakazivanja nove sjednice vijeća.

'Predlažemo da se provede javna rasprava u trajanju 30 dana i omogući javno izlaganje na području Mjesnog odbora Štinjan, a što je naš osnovni uvjet za suglasnost na prvo čitanje akta', kazao je Nefat. Naime, kako je novinarima napomenuo Dušanko Babić, Mjesni odbor Štinjan u više navrata je tražio od Istarske županije informacije o projektu Brijuni Rivijera, kako bi se mještani na vrijeme upoznali s projektom čije su dvije lokacije na području Štinjana, no kažu nije bilo sluha.

'Mjesni odbor Štinjan i Športsko ribolovno društvo Štinjan već četiri godine uporno rade na ishođenju koncesije na sportsku lučicu Puntižela s pratećim rekreacijskim sadržajima, a prikazani obuhvat projekta Brijuni Rivijera dovodi u pitanje mogućnost daljnje realizacije tog projekta', smatra Babić.

Pojašnjavajući Ladonjine amandmane, Nefat je istaknuo da se, suprotno prijedlogu župana Jakovčića, zalažu za skraćenje roka prava građenja na manje od 50 godina. 'Smatramo da prvotni dogovor Jakovčića i Sanadera o roku od 66 godina indicira na postojanje zainteresirane treće osobe, s kojom se očigledno ne može pregovarati o tom elementu ugovora', mišljenja je Nefat.

Umjesto da idejno rješenje iz ponude natjecatelja bude obavezujući uvjet za izradu planova, Ladonja predlaže da se donošenje urbanističkih planova i detaljnih planova uređenja, kao i procjene o utjecaju na okoliš, provede prije zaključenja ugovora o pravu građenja, odnosno zakupu i služnosti, kao i da se utvrdi ugovorna kazna za slučaj nedovoljnog održavanja građevina, čime se može smanjiti vrijednost nekretnina koje se prepuštaju vlasnicima zemljišta, nakon isteka roka prava građenja.

Također, među Ladonjinim amandmanima je i prijedlog da se obavezno utvrdi dio naknade koja će se plaćati jedinicama lokalne samouprave, a ne samo na račun tvrtke Brijuni Rivijera d.o.o., sukladno propisima o turističkom zemljištu i propisima o prihodima jedinica lokalne samouprave, kako se ne bi dogodilo da ukupna naknada u koncesijskom periodu bude višestruko manja od početne tržišne vrijednosti zemljišta.

'Spomenutim prijedlozima, želimo poručiti tzv. istarskoj eliti: urediti prostor da, ali da se pri tome stvarno razgovara sa građanima i transparentno prezentira najširoj javnosti što se točno želi napraviti na tom prostoru i radi čega , a sve to kako bi najveću korist od svega što se tu radi, zaista imali građani koji tu žive i koji će živjeti', napomenuo je Mauricio Licul, dodajući da gradonačelnik Boris Miletić nije izašao u javnost i razgovarao s građanima pa stoga oni pozivaju Puljane da danas, u 20 sati dođu u Circolo te u sklopu akcije Vi pitate – Boris odgovara priupitaju gradonačelnika o stvarnim razlozima brzopoteznog upućivanja prijedloga ugovora pred gradsko vijeće.

'Zbog izvjesne nemoći Miletića da se suprotstavi Jakovčiću kada je u pitanju interes grada, moglo bi se zaključiti da nije ništa drugo nego uslužni alat Jakovčića pomoću kojeg se pokušavaju sistematski odrađivati poslovi u Puli na već dobro nam znani IDS-ov način', kazao je Licul, napomenuvši kako smatra da bi Miletić kao gradonačelnik morao stati iza svog grada, njegovih građana i njegovih vrijednosti, umjesto da stoji iza svog stranačkog vođe.