vremenska prognoza

Kvarner i Velebitski kanal pod crvenim alarmom zbog olujne bure, u ostatku zemlje kiša i snijeg, no već sutra dolazi promjena

23.01.2023 u 09:10

Bionic
Reading

Iako je prognoza za danas oborine diljem Hrvatske, u nastavku tjedna ipak će doći do smirivanja vremena

Crveni meteoalarm upaljen je zbog olujne bure i to za Riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal. Prognostičari predviđaju udare vjetra i do 160 kilometara na sat.

'Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', upozoravaju iz DHMZ-a.

  • +7
Vjetar srušio skelu na Markovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema prognozi za danas, u nizinama unutrašnjosti bit će oblačno uz kišu, na zapadu i susnježicu, a u gorju će padati snijeg. Na Jadranu promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, u Dalmaciji i pljuskovima s grmljavinom.

Vjetar u unutrašnjosti će biti slab do umjeren, na sjeverozapadu i u gorju vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita prijepodne s orkanskim udarima, a drugdje istočnjak i jugo. Najviša temperatura zraka uglavnom između 2 i 7, na Jadranu 7 i 12 °C.

  • +4
Snijeg zabijelio Gorski kotar Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovačev

Nakon oborina koje su dominirale posljednjih dana, u nastavku tjedna ipak će doći do smirivanja vremena. U unutrašnjosti će prevladavati oblačno. U nizinama će u utorak mjestimice biti uglavnom kiše, a zatim većinom suho. U gorju će povremeno padati snijeg, osobito u Gorskome kotaru.

  • +6
Šibenik: Unatoč jakom vjetru brodske linije održavaju promet Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Puhat će većinom umjeren sjeveroistočnjak. Na Jadranu umjereno, lokalno i pretežno oblačno te uglavnom bez oborine. Puhat će umjerena, a u srijedu mjestimice i vrlo jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima.

 Nakon malo toplijeg utorka, od srijede temperatura u padu.