Posebni savjetnik premijera

Kusić ne vjeruje da će pregovori završiti po kratkom postupku

26.11.2019 u 15:18

Bionic
Reading

Posebni savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić poručio je u utorak kako ne vjeruje da će pregovori sa sindikatima danas završiti po kratkom postupku

'Vjerojatno neće biti po kratkom postupku', kratko je komentirao Kusić, koji je sudionik pregovora, prilikom dolaska u Banske dvore.

Kusić je dodao kako su jučerašnje pregovore sa sindikatima završili 'sa zaključkom da se nastavljaju'. Nije htio komentirati je li se raspravljalo o koeficijentima složenosti poslova.

Sindikati obrazovanja u utorak će nastaviti pregovore s predstavnicima Vlade u Banskim dvorima u 16,30 sati, potvrdili su iz Matice hrvatskih sindikata. Sastanak u Banskim dvorima trajat će i za vrijeme sjednice Vlade, koja počinje u 17 sati, a s Vladine strane i dalje će ga voditi predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Smatra da nije točno da su se pregovori maknuli s mrtve točke tek kada su iz njih izašli ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i ministar rada Josip Aladrović.

'Ne bih ja to tako rekao, ali te varijacije u pregovaračkim timovima su stvar premijera, koji ocjenjuje gdje misli da može imati najbolji ishod', kazao je Kusić.

Nada se da će štrajk završiti već ovaj tjedan. 'Oni su postavili tezu, da kad bude prijedlog za koji smatraju da je prikladan, da ga onda stave na referendum', rekao je.

Na opetovana novinarska pitanja o tome koliko smatra da smo bliže kraju štrajka i dogovoru sa sindikatima, Kusić je rekao da je 80 posto siguran u to. Kazao je kako nije istina da je Vlada nepopustljiva po pitanju koeficijenata složenosti poslova.

Na pitanje može li Vlada ponuditi sindikatima i nešto nematerijalno, primjerice, ukidanje anonimnog prijavljivanja učitelja i profesora, što se spominjalo i na pozornici na prosvjedu u Zagrebu, Kusić je rekao da nije ni znao za te anonimne prijave.

'To je ružno ako postoje', dodao je.

Vlada i sindikati počeli su zadnju rundu pregovora u ponedjeljak nakon velikog sindikalnog prosvjeda na Trgu bana Jelačića, na kojem se, prema procjenama, okupilo između 20 i 40 tisuća ljudi. No, nakon sedmosatnih pregovora nisu postigli dogovor o sindikalnim zahtjevima za povećanjem koeficijenata pa će pregovore nastaviti danas.