tajno glasanje

Kuščevićeva bivša savjetnica vodit će povjerenstvo za sukob interesa?

16.02.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Favoritkinja za predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Aleksandra Jozić Ileković, bivša savjetnica Lovre Kušćčevića, u četiri godine u povjerenstvu pokazala je iznimnu blagost u slučajevima koji su se ticali članova aktualne vlade, piše u četvrtak Jutarnji list

U petak bi Sabor tajnim glasovanjem trebao izabrati predsjednicu i četiri člana Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, antikorupcijskog tijela čija je zadaća bdjeti nad sukobom interesa državnih i lokalnih dužnosnika u idućih pet godina.

Za njihov izbor potrebno je najmanje 76 zastupničkih glasova. To tijelo sa sadašnjim ovlastima postoji već deset godina, ali s obzirom na raspoloženje saborske većine i većeg dijela oporbe, može se s priličnom sigurnošću reći da je njegovo zlatno desetljeće na izmaku.

Treći saziv Povjerenstva imat će slabije ovlasti od prethodnih dvaju koja su predvodile Dalija Orešković i Nataša Novaković, a svi su izgledi da bi mogao imati i lošiji sastav.

HDZ je, podsjetimo, i prije pet godina, kad je birao sadašnji saziv Povjerenstva, pokušao ukrotiti to tijelo, čije su odluke neugodne i za vladajuće dužnosnike i za oporbu, i u tome je zamalo uspio.

Svih pet dotadašnjih članova Povjerenstva, uključujući i predsjednicu Daliju Orešković, natjecali su se za još jedan mandat, ali je HDZ-ova većina reizabrala tek dvoje: Davorina Ivanjeka i Tatjanu Vučetić.

Umjesto Dalije Orešković, koja je bila zaštitno lice Povjerenstva, na njegovo je čelo izabrana dotadašnja pravnica iz Hrvatske udruge poslodavaca, Nataša Novaković, te još dvije nove članice, Aleksandra Jozić Ileković i Tončica Božić.

Međutim, Novaković je iznevjerila očekivanja HDZ-a i upravo je ona bila jezičac na vagi koji je omogućio da to tijelo ostane na svom ranijem kursu, uspostavljenom u mandatu Dalije Orešković.

Uz dvoje prijašnjih članova Povjerenstva, Davorina Ivanjeka i Tatjanu Vučetić Novaković, činila je većinu u Povjerenstvu potrebnu za donošenje odluka, dok su Jozić Ileković i Božić, koje su u politički najosjetljivijim predmetima nerijetko glasale suprotno njima, ostajale u manjini.

Međutim, pacificiranje Povjerenstva, koje HDZ-u nije uspjelo 2018., moglo bi uspjeti ovaj put, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.