glasovali protiv

Puljak: Namjeravali smo iz nadzornih odbora javnih tvrtki smijeniti ljude koji su na pozicije imenovani putem stranačkih kvota i imenovati kvalificirane

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 03.06.2022 17:26
  • Objavljeno 03.06.2022 u 17:26
Ivica Puljak

Ivica Puljak

Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Bivši splitski gradonačelnik Ivica Puljak je okrivio HDZ, HGS i SDP da su glasovali protiv uvrštavanja na dnevni red prijedlog odluke o imenovanju članova nadzornih odbora referirajući se na odluku Povjerenstva za sukob interesa da će protiv bivšeg zamjenika gradonačelnika pokrenuti postupak

"Prijedlog odluke o imenovanju članova nadzornih odbora poslali smo, u skladu s tadašnjom procedurom, gradskom vijeću na odlučivanje, nakon što smo proveli javni poziv. Međutim, vijećnici HDZ-a, stranke Željka Keruma i SDP-a, glasali su protiv uvrštavanja te točke na dnevni red, zbog čega gradsko vijeće nije ni odlučivalo o našem prijedlogu," rekao je Puljak za Hinu.

Kuzmanić je kazao kako je ponosan što je potpisao odluku o imenovanju u nadzorne odbore jer se njome mijenja praksa imenovanja stranačkih kadrova.

Povjerenstvo za sukob interesa odlučilo je u petak da neće pokrenuti postupak protiv splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, ali hoće protiv njegova zamjenika Antonija Kuzmanića jer je on potpisnik zaključka o imenovanjima bez prethodnog prijedloga predstavničkog tijela.

"Imali smo namjeru provoditi program na temelju kojeg smo dobili povjerenje građana na izborima, cilj nam je bio iz nadzornih odbora javnih tvrtki i ustanova smijeniti ljude koji su na te pozicije imenovani bez javnog natječaja, putem stranačkih kvota i imenovati ljude koji su kvalificirani za nadziranje gradskih tvrtki i ustanova," kazao je Puljak.

Po njegovom tumačenju, imenovanja su izvršena "na jedini način na koji je to bilo moguće, dakle, bez odluke gradskog vijeća, što je u skladu sa zakonskim odredbama koje su sada na snazi jer su se u međuvremenu promijenile."

"Jedan od glavnih razloga zbog kojih želimo na izbore je blokada rada gradskog vijeća, a upravo ovaj primjer sklapanja neprincipijelnih koalicija zorno prikazuje uvjete u kojima smo radili. Želja nam je da se ovakve opstrukcije više ne ponavljanju nakon što građani Splita odluče kojim od dva modela upravljanja će se voditi grad. HDZ-ovim stranačkim kvotama ili modelom javnih natječaja i jednakih šansi za sve."

Puljak se ponovno kandidirao za splitskog gradonačelnika na izborima zakazanim za 26. lipnja ove godine, a njegov bivši zamjenik Antonio Kuzmanić također se ponovno kandidirao na tu dužnost.

Na upit će li se odluka Povjerenstva za sukob interesa o pokretanju postupka protiv Kuzmanića odraziti na njegovu (Puljkovu) kampanju on je kazao kako Splićani na sljedećim izborima imaju mogućnost izabrati između dva modela upravljanja.

"Vjerujem da će izabrati javni, a ne interes HDZ-a i Keruma," dodao je.

Kuzmanić ističe kako je potpisao odluku koja mijenja ustaljenu praksu imenovanja stranačkih kadrova u nadzorne odbore i na to je ponosan.

Po njegovom tumačenju, vlast kojoj je pripadao, željela je smijeniti ljude koji su na svoje pozicije imenovani, kako on tvrdi, bez javnog natječaja i imenovati kompetentne, kvalificirane osobe.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!