odgođeno

Kuščević potvrdio: Ništa od izmjena zakona o sukobu interesa ove godine

08.02.2019 u 18:05

Bionic
Reading

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao u petak popodne u Šibeniku da promjena zakona o sprečavanju sukoba interesa nije u planu zakonodavnih aktivnosti ove godine, a na optužbe Mostovih zastupnika da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj uništili kontrolne liste, odgovorio je da se liste i popisi nalaze u aplikaciji u APIS-u te da je sve transparentno.

"Zakon je na snazi, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima zakon po kojem će postupati", rekao je Kušćević dodajući kako u planu zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu nije promjena zakona. Kazao je da će se o rokovima razgovarati kad za to dođe vrijeme.

"Želimo poboljšati rad Povjerenstva", ustvrdio je Kuščević upitan je li se izmjenom zakona željelo oduzeti ovlasti povjerenstvu. Upitan kako će se novi zakon razlikovati od onoga koji je sada na snazi, Kušćević je istaknuo da će zakon u bitnom biti bolji, da se želi podići razina transparentnosti državnih dužnosnika, propisat vrijeme i postupanje kako mora raditi izborno povjerenstvo.

Kuščević je ranije najavljivao da će novi zakon Vlada prihvatiti početkom ove godine.

Ministar je u Šibeniku, gdje sudjeluje na obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, ponovno odgovorio na optužbe Mostovih zastupnika, da su članovi Povjerenstva koji su provjeravali potpise referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj uništili kontrolne liste, ustvrdivši da se svaki podatak može provjeriti u APIS-u.

"Svi već znamo da su izjave Bulja, Grmoje u javnosti prihvaćene kao apsolutna istina. Čudi me da im je promaklo i da ovako manipuliraju. Kompletna lista i popis se nalazi u aplikaciji koja je pohranjena u APIS-u", izjavio je ministar uprave. 

Kuščević je ustvrdio da se svi listići, svaki glas i potpis čuvaju u Saboru i moguće je u svakom trenu provjeriti je li neki potpis valjan ili nevaljan. Mostovim zastupnicima je poručio da im nije stalo do istine, jer da jest, kako je rekao, prijavili bi se za uvid i vidjeli valjanost svog potpisa.  "Ne otvara se sumnja u transparentnost Vlade. Vlada je usvojila jednoglasno i Sabor će usvojiti izviješće, Ustavni sud kaže da je sve napravljeno u skladu s Ustavom i zakonima", kazao je upitan otvara li ovo sumnje u netransparentnost rada Vlade.

Ministar je poručio neka to što se danas koristi u dnevno-političke svrhe, da bi se postigla mala politička vidljivost, služi na čast onima koji to rade.

Ministarstvo uprave danas je objavilo kako zaprima sve manje pritužbi, a više pohvala na račun rada državnih službenika. Na upit novinara da prokomentirao tu objavu, Kuščević je rekao kako je to je rezultat dobrog rada Vlade Republike Hrvatske i realizacije akcijskih planova i strategije koje je Vlada usvojila.

 "Nikad nije dovoljno, apeliramo na sve službenike da još bolje i predanije radimo svoje poslove kako bismo bili na usluzi građanima, poduzetnicima i obrtnicima", istaknuo je Kuščević u Šibeniku, gdje u nazočnosti predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića  i drugih stranačkih dužnosnika sudjeluje na obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika.

Prije svečanosti predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković održao je sastanak sa šibensko-kninskim Županijskim odborom stranke, a zatim je položio vijenac kod spomen-obilježja na Baldekinu poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.