rasplet u hdz-u

Kuščević podnio ostavku, Plenković prihvatio

08.07.2019 u 19:10

Bionic
Reading

Lovro Kuščević, dao je ostavku na mjesto ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a koju je Andrej Plenković, premijer i stranački šef i prihvatio. Rasplet je to višesatnog sastanka u središnjici HDZ-a na kojem je sudjelovalo najuže vodstvo stranke

'Ministar Kuščević dao je na raspolaganje svoj mandat - i ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. Ja sam i kao predsjednik Vlade i predsjednik stranke prihvatio tu ostavku i on će napustiti obje dužnosti i vratiti se u Hrvatski sabor', kazao je Plenković i dodao da su priče vezane Kuščevića naštetile i stranci i Kuščeviću osobno.

Kuščević je dodao da je je negativna percepcija predstavljala veliki teret za stranku i Vladu.

'Ponosan sam na sve što sam napravio u mandatu županijskog vijećnika, načelnika i ministra. Ponosan sam na milijarde koje sam izvukao preko europskih fondova, poručio je ministar uprave', kazao je Kuščević.

Dodao je kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županija i kao vijećnik u Općini Nerežišća. Zahvalio je kolegama u Vladi iz redova HDZ-a na suradnji, a premijeru što mu je dao priliku da dva puta bude ministar.

Ni Plenković ni Kuščević nisu htjeli odgovarati na novinarska pitanja, pa ni na ono o statusu HNS-a u vladajućoj koaliciji.

Njegovu ostavku su proteklih dana tražili predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera s nekretinama iz vremena dok je bio načelnik općine Nerežišća na Braču.

  • +4
Lovro Kuščević i Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Hrvatski sabor dopunio je u četvrtak dnevni red oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću, a podnijela su ga 43 zastupnika. SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika, te zastupnici SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.

Oporba je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je 'tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist'.

Tko će zamijeniti Kuščevića nije poznato, ali je teoretski moguće do kraja tjedna izglasati njegovu zamjenu u Saboru.

U tom slučaju primijenile bi se odredbe saborskog Poslovnika u slučaju zamjene ministra, odnosno on ili ona bili bi predstavljeni na matičnom saborskom odboru, dok bi se u sabornici provelo samo glasovanje.

No hoće li se predsjednik Vlade odlučiti za tu opciju, moglo bi biti jasnije već u utorak, nakon koalicijskog sastanka.

  • +7
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Rekacije na ostavku

Nakon Kuščevićeve ostavke oglasio se HNS koji je na svojem predsjedništvu prije deset dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Kuščevića. U priopćenju za medije navode da pozdravljaju njegovu današnju ostavku, jer smatraju da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost.

'Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka', naveo je HNS.

Oko Kuščevića se oglasio i Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a.

'U cijeloj priči vezanoj za afere Lovre Kuščevića, koje i svi mi koji smo pozorno pratili ne možemo izbrojati, važnu ulogu su odigrali mediji koji rade svoj posao i ukazuju na ovakve anomalije na dužnosničkim pozicijama. Nažalost, vidimo da i u slučaju Lovre Kuščevića, kao i prethodnih ministara s aferama, izostaju reakcije institucija. Potrebna je reforma sustava, jer micanje jedne osobe ne rješava problem. Nedostatak pravne sigurnosti stvara nepovjerenje u sustav, a to je jedan od razloga zbog kojih ljudi iseljavaju iz Hrvatske. SDP će dati svoj doprinos borbi protiv korupcije kroz niz antikorupcijskih mjera koje ćemo uskoro predstaviti javnosti. Borba protiv sveprisutne korupcije nam je prioritet', naveo je Vukas.

Svoje viđenje Kuščevićeve ostavke iznio je i Mirando Mrsić, predsjednik Demokrata.

'Kada bi Kuščević bio jedini!? Ostavku trebaju dati i Žalac, Pavić, Tolušić, Goran Marić. Ova nekretninska vlada treba otići. Vrijeme je da Plenković podnese ostavku i da najnesposobnija vlada u povijesti Hrvatske nestane. Dosta je bilo! Izbori su jedina opcija za Hrvatsku! Odlazite i prestanite mučiti Hrvatsku!', smatra Mrsić.