nulta tolerancija

Kurz naredio istragu nad studentskim bratstvom koje je veličalo naciste i Holokaust

25.01.2018 u 14:05

Bionic
Reading

Austrijsko tužiteljstvo istražuje studentsko bratstvo čija knjiga s pjesmama sadrži nacističke tekstove, izjavio je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz

Novoizabrani kancelar na svojem je profilu na Twitteru napisao kako 'ne smije postojati tolerancija prema antisemitizmu i rasizmu, niti se smije uzdizati nacistička tiranija'.

Kurz je, piše strani mediji, naredio istragu unutar studentskog bratstva nakon što je procurilo izvješće prema kojem je kandidat za člana državnog ureda iz redova Slobodarske stranke (FPÖ) Udo Landbauer bio član bratstva koje je koristilo spomenutu pjesmaricu.

Sporna pjesmarica, između ostalih, sadrži pjesmu čiji je stih 'pojačajte plin, vi stari Nijemci, dostići ćete sedam milijuna' očigledna referencija na šest milijuna Židova koje su tijekom Holokausta ubili nacisti.

Landbauer se pak brani tvrdnjom kako nikad nije ni čuo da netko pjeva takvu pjesmu, dodajući da je pjesmarica objavljena kada je on imao 11 godina.

Austrijski kancelar se ovih dana, inače, susreće s nizom kritika, osobito nakon što je njegova populistička stranka ÖVP oformila koaliciju s nacionalističkom i antimigrantskom Slobodarskom strankom.

  • +7
Prosvjedi u Beču Izvor: Reuters / Autor: HEINZ-PETER BADER

Ta koalicija izazvala je zabrinutost mnogih u Austriji, a upravo prilikom prisege novog kancelara te njegove populističke i krajnje desno orijentirane vlade izbili su masovni prosvjedi u Beču.