OTKRIVEN IDENTITET

[FOTO] Kako je izgledalo uhićenje rasista: Urlao je 'Heil Hitler' i dizao desnicu

13.03.2023 u 18:32

Bionic
Reading

Zagrebački policajci brzo su otkrili identitet verbalnog napadača na dostavljača iz Indije. Taj inicijator govora mržnje svojom je primitivnom komunikacijom zapravo osramotio cijelu zemlju, piše Jutarnji list, dodajući da je riječ o Juraju Mesiću zvanom Juka iz Ivanić Grada. Policija ja 24 sata pokušavala otkriti njegovu lokaciju, a paralelno s time organizirali su mu skriveni 'doček' na adresi stanovanja, tako da je oko podneva, čim se ukazao u domu, odmah uhićen

Temeljem sudskog naloga prvo je uslijedio pretres njegova doma, a možda policija uspije otkriti i druge lokacije po Zagrebu koje povremeno koristi. Nakon toga će uslijediti kriminalističko istraživanje zbog sumnje na javno poticanje na mržnju i nasilje, piše Jutarnji list.

Čim je uočio objektiv fotoreportera agencije Cropix, odmah je krenuo u junačkom stilu koračati i usput iz petnih žila vikati: ‘Heil Hitler‘. Prema vlastitim tvrdnjama, Juraj Mesić je tehničar za računarstvo, a dok mu je svojevremeno trajao sudski postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu naveo je i da je zaposlen u jednoj poznatoj tvrtki u Sesvetskom Kraljevcu na plaći od 6000 kuna.

  • +5
Juraj Mesić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Podsjetimo, zagrebačka policija pronašla je muškarca za kojim je tragala nakon što je na društvenoj mreži objavio snimku na kojoj rasistički vrijeđa dostavljača iz Indije.

Riječ je o muškarcu starom 35 godina koji je pod nadzorom zagrebačke policije, izvijestili su u ponedjeljak poslijepodne.

Ranije je policija objavila da je utvrdila identitet te da traga za muškarcem čija bi se snimka mogla kvalificirati kao kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju. Za to nedjelo zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine.

U policiji navode da su odmah po saznanju o objavljenim snimkama, na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, započeli kriminalističko istraživanje s ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica i otkrivanja osobe sa snimke.

Operativnim radom vrlo brzo je utvrđen identitet muškaraca čija je snimka na kojoj vrijeđa dostavljača porijeklom iz Indije izazvala brojne negativne reakcije.

Autor snimke dostavljača na snimci pita otkuda je, a kada mu je odgovorio, uzvratio mu je: "Odlazi kući, ovo nije tvoja zemlja. Je*** niger, vraćaj se u Indiju".