zagrebačko područje

Kuk: Potresi su se prorijedili, ovih dana bilježimo one vrlo malih magnituda

22.03.2022 u 08:00

Bionic
Reading

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u utorak da su se na zagrebačkom području potresi prorijedili, a ovih dana zabilježeno je pet njih vrlo malih magnituda, od 1,3 do 1,7, i to je, kaže, normalna seizmička aktivnost s obzirom na to da su prošle dvije godine od glavnog potresa

'Potresi nisu jednoliki, imamo već duže periode u kojima ne bilježimo potrese, a onda se dogodi nekoliko potresa u nekoliko dana. Možemo reći da je to potpuno uobičajena, normalna seizmička aktivnost zagrebačkog područja', rekao je Kuk za Hrvatski radio.

DRUGA OBLJETNICA

Nedjeljno jutro koje Zagreb neće nikad zaboraviti: Pomoću fotografija prisjetite se potresa koji je uzdrmao glavni hrvatski grad i odnio život 15-godišnjakinje

Pogledaj galeriju

Slabijih potresa je od 2020. do danas bilo najviše.

'Za 2020. bilo je na zagrebačkom području zabilježeno preko 3200 potresa. U zagrebačkoj seriji, od glavnog potresa do kraja godine, bilo je više od 2600 slabijih potresa magnitude manje od jedan prema Richteru, 542 potresa magnitude između jedan i dva, 51 potres magnitude između dva i tri te sedam potresa magnituda između tri i četiri, a oni glavni magnitude 5,5 i naknadni koji je slijedio ubrzo nakon njega imao je magnitudu 4,9.

U 2021. godini imali smo dosta manje potresa, uglavnom su bili manjih magnituda, ispod jedan ili između jedan i dva, a najjači potres u 2021. dogodio se 20. travnja u Markuševcu i imao je magnitudu 3,1. To je najjači potres u prošloj godini. Bilo je i nekoliko potresa magnitude oko 2,6 i 2,7 i onih slabijih, kojih je, dakako, bilo puno više', rekao je Kuk.