puno zarađuju, žive skromno

Kujundžićeva obitelj kupila kuću u Zagrebu od 1,5 milijuna kuna. Odakle novac? Iz imovinske kartice nije baš jasno

21.01.2020 u 15:04

Bionic
Reading

Obitelj ministra zdravstva Milana Kujundžića krajem prošle godine kupila je još jednu kuću u Zagrebu. Vlasnica je Tatjana Kujundžić, njegova supruga koja je kuću s okućnicom u Maksimiru, ukupne površine 288 četvornih metara, platila 1.462.500 kuna. No neke stvari u imovinskoj kartici ne poklapaju se

Iz imovinske kartice nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla isplatiti ovu nekretninu. Ministar je u razgovoru za Telegram.hr sam kazao kako je od nekoga posudio 300.000 kuna, no iznos te pozajmice nije upisao u karticu niti je otkrio kod koga se zadužio.

Nadalje, za ostatak iznosa - 412.500 kuna - tvrdi da je podmiren iz štednje, no to se ne poklapa s podacima koje je dostavio Povjerenstvu za sukob interesa jer u kartici nije naveden niži iznos štednje i on nije mijenjan od 2016.

Gospođa Kujundžić krajem prošle godine kupila je kuću za 1.462.500 kuna. U studenome prošle godine u PBZ-u je podigla kredit u iznosu od 750.000 kuna. Kujundžić je kazao i kako su 'posudili 300.000 kuna od obiteljskog prijatelja'.

Ministar nije htio odgovoriti od koga je posudio novac ni kakav je otplatni plan. Problem je međutim to što ministar nije upisao zaduženje u iznosu 300.000 kuna u imovinsku karticu pod kategoriju obaveza, a morao je.

  • +8
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su kako dužnosnici u kartici moraju navesti iznos pozajmice i ostale uvjete. Dodaju i da, ako je dužnosniku pozajmicu dala fizička osoba, Povjerenstvo ne objavljuje ime i prezime osobe. No oni moraju biti obaviješteni o kome se radi.

U odgovoru za Telegram ministar je kazao kako je taj iznos od nešto više od 400 tisuća kuna 'podignut s računa u PBZ-u'. Od 2016. godine do danas u ministrovoj imovinskoj kartici stoji kako supruga i on imaju 275.000 kuna ušteđevine. Taj iznos ostao je nepromijenjen i nakon što su kupili kuću.

Kujundžić je na to izjavio samo kako supruga i on zajedno zarađuju više od 40.000 kuna mjesečno te uspijevaju štedjeti jer 'žive relativno skromno'.

Iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pojašnjavaju da su dužnosnici sve promjene u imovini do kojih je došlo tijekom godine obvezni prijaviti istekom godine u kojoj su nastale. Dakle ministar je već zakasnio. U Povjerenstvu naglašavaju i da su dužnosnici u podnesenoj imovinskoj kartici dužni navesti točne i istinite podatke o svojoj imovini, imovini bračnog druga i malodobne djece, a koji između ostaloga uključuju podatke o ušteđevini, načinu stjecanja nekretnina i obvezama.