gostovanje u nedjeljom u 2

Kujundžić o vlastitoj odgovornosti u slučaju smrti dječaka: Ovdje je riječ o osobnoj, a ne grešci sustava

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 16.12.2018 15:28
  • Objavljeno 16.12.2018 u 14:54
Milan Kujundžić, ministar zdravstva

Milan Kujundžić, ministar zdravstva

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Ministar zdravstva Milan Kujundžić gostovao je emisije Nedjeljom u 2 gdje je na početku komentirao tragičnu smrt devetogodišnjeg dječaka u Metkoviću.

Ministar je kazao da je riječ o tragediji da je umrlo dijete koje je do prije desetak dana bilo zdravo i veselo trčalo.Najavio je da u ponedjeljak ujutro ide pojačana inspekcija Ministarstva zdravstva sa stručnjacima za intenzivnu dječju i infektologiju kako bi se istražilo što se dogodilo u Metkoviću i Splitu gdje je dijete dovedeno.

Kazao je da ostaje duboka bol što je izgubljen dječji život i da treba službeno vidjeti gdje i kada se moglo prepoznati da je došlo do pogoršanja i je li se dijete trebalo uputiti u bolnicu.

"U Samoboru je moguće napraviti test ima li dijete u krvi i nosnom brisu bakteriju ili nema", kazao je urednik i voditelj Aleksandar Stanković rekavši da to nije moguće učiniti u Metkoviću.

Kujundžić tvrdi da 'je nemoguće da je to tamo nemoguće napraviti, da je tako loše organiziran dom zdravlja. Ovdje se ne radi o nekoj pretrazi, već o tome gdje se moglo, pretpostavljam, prepoznati da dolazi do izrazitog pogoršanja stanja djeteta i kada treba raditi pretrage. Ako se nisu mogle učiniti u Metkoviću, mogle su se na sat vremena udaljenom Splitu ili Dubrovniku. Prema onomu što sam doznao čini mi se, da se u svakom slučaju trebalo ranije intervenirati'.

'Pretpostavljam da se u ovom slučaju moglo prepoznati kada dolazi do izrazitog pogoršanja. Koliko sam upoznat, dijete je bilo u terminalnoj fazi sa svim znakovima šoka i multiorganskog zatajenja. Treba sad vidjeti tko je i kada to trebao prepoznati. Bojim se da je negdje prije trebalo prepoznati to, ali ne mogu suditi unaprijed", kazao je Kujundžić.

Na pitanje hoće li snositi odgovornost ako se pokaže da je sustav zakazao, Kujundžić je rekao: 'U svakom slučaju, ako bi se vidjelo da je sustav zakazao, onda je to odgovornost mene koji sam na vrhu tog sustava i drugih koji su ispod. Ne želim braniti sustav. On ima slabosti koje popravljamo. No u ovome slučaju je stvar osobne odgovornosti', istaknuo je.

  • +40
  • +37

Milan Kujundžić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

U Omišu je u subotu održan i prosvjed potpore 4-godišnjoj Nori Rogošić, koja boluje od spinalne mišićne atrofije. Naime, ona još nije dobila lijek koji bi joj mogao pomoći. Ministar Kujundžić rekao je da je upoznat s time.

'Svi bismo željeli dati djeci najviše što se može u određenom trenutku, ali indikacije ne postavlja ministar, već tijela na razini komisija HZZO-a, na razini centara u kojima se takva djeca liječe i algoritama u svjetskoj medicini', kazao je Kujundžić za HRT.

Govoreći o dijabetičarima i nekim njihovim strahovanjima da će ubuduće snositi dio cijene inzulina, Kujundžić je kazao da je isti je treman inzulina i bilo kojeg drugog lijeka u Hrvatskoj. Objasnio je da 'ne postoji mogućnost da bolesnik ne dobije besplatno lijek, kao neki drugi koji se naplaćuje'.

'Život po meni počinje začećem i novi Zakon o pobačaju nije presudan. Ni jedan zakon neće riješiti problem. Imamo radnu skupinu vrlo kvalitetnih ljudi koji se bave tom problematikom - oni proučavaju i zakone i rezultate što su dali ti zakoni u zemljama EU-a, a i diljem svijeta od krajnje rigoroznih sa zabranama, do krajnje liberalnih. Da je to lagan i jednostavan odgovor, bio bi postignut u godinama iza nas. Tražit ćemo od Ustavnog suda produženje roka', kazao je Kujundžić koji je osobno sam protiv abortusa, međutim, smatra, da zabrana nije riješila nigdje problem i zato zakon koji bi donio zabranu ništa ne bi riješio.

Osvrnuo se na svoju tužbu protiv Andrije Hebranga koji je tvrdio da je Kujundžić '91. i '92. proveo u Njemačkoj, a ovdje dolazio braniti doktorat. Kazao je da se '91. javio kao dragovoljac, te negira dojam koji se stvara u javnosti da je lažni branitelj.

'Dok su mnogi pjevali 'Druže Tito, mi ti se kunemo' ja sam znao što je Hrvatska, što je neovisna Hrvatska i kako ju treba stvarati. To što su neki svoje hrvatstvo i domoljublje pretvorili u svoje privatne biznise, to je druga stvar. Vjerujem u hrvatski pravni sustav i ovo kako se malo igralo i politiziralo na ovom postupku, mislim da je to nešto kako sud ne bi trebao raditi - idem u daljnji postupak, pa ćemo vidjeti', dodao je.

Ministar je komentirao svoje prijašnje izjave da nije čuo da se kiretaža radi na živo, sada je pojasnio da to što on nije čuo za to, ne znači da se teorijski negdje nije dogodilo.

'Uistinu, hrvatski zdravstveni sustav predviđa i algoritme u hrvatskoj ginekologiji da se pacijenticama, ako nema kontraindikacije, daje sustavna ili lokalna anestezija', rekao je. 'Ne mogu znati pojedinačno svako pismo, a algoritmi su ti da pacijentica treba dobiti ili lokalnu ili sustavnu anesteziju, a to odlučuje liječnik u dogovoru s pacijenticom, i ovisno o statusu hitnosti pacijentice . Gdje god da se dogodio propust, neka prijave pa ćemo to sankcionirati', zaključio je Kujundžić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!