OŠTRO PISMO PREDSJEDNIKU I PREMIJERU

Kujundžić poručio Josipoviću: Ustav nije ZAMP!

10.11.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Milan Kujundžić u otvorenom se pismu obratio predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću i svom protukandidatu, predsjedniku Ivi Josipoviću i to s jasnom porukom - da je datum održavanja predsjedničkih izbora 11. siječnja, koji još doduše nije službeno potvrđen, neustavan. Josipoviću je pak poručio da Ustav nije ZAMP, a Milanoviću da bi trebao 'umrijeti od srama'

'Iz vašeg ponašanja tijekom ovog mandata ionako otprije znamo da moramo puhati i na hladno kako bismo bili sigurni da će se na koncu poštivati slovo hrvatskog Ustava', kaže Kujundžić. Sumnja u Josipovićeve riječi da mu je svejedno kada će se održati izbori jer se, tvrdi Kujundžić, aktualni predsjednik 'upinje' da se oni održe što kasnije, 'pa makar pri tome pregazio ustavne norme, sve kako bi se izborna kampanja utopila u nizu blagdana, kako bi protukandidati imali što manje šanse doprijeti do hrvatskih birača te kako bi bio siguran da gastarbajteri neće izići na birališta'.

Dragi Ivo, kao da nije dovoljno to što već mjesecima vodite kampanju na teret hrvatskih obveznika, a u središnjem Dnevniku onoga što bi trebala biti javna televizija tijekom pretkampanje redovno se pojavljujete u nekoliko priloga zaredom, kao ste Kim Jong-un', kaže.

Napominje da oba kruga izbora moraju biti obavljena najmanje 30 dana prije isteka mandata aktualnog predsjednika, no ako prvi krug bude održan 11. siječnja, a drugi 25. siječnja, taj će rok biti premašen za šest dana. Kujundžić citira Ustav koji kaže: 'Izbore za predsjednika Republike Hrvatske raspisuje Vlada Republike Hrvatske u roku koji omogućava da se oni obave najmanje 30 dana, a najviše 60 dana prije isteka mandata.'


'Ako u Ustavu Republike Hrvatske piše da se izbori imaju obaviti najmanje 30 dana prije isteka mandata predsjednika na odlasku, onda je to kao sveto pismo za svakog kojemu je stalo demokratskih standarda. Onda to znači da najkasnije tada mora biti poznat novi predsjednik, što podrazumijeva i gotovo stopostotnu vjerojatnost da će se izbori održati u dva kruga. I nitko nema prava izigravati tu demokratsku normu kao što to rade Ivo Josipović i Zoran Milanović!', oštar je Kujundžić.

Demantirao je izjave SDP-ovca Peđe Grbina koji je ustvrdio da su svi predsjednički izbori od 2005. održani izvan roka te prilaže tablicu iz koje je to vidljivo.

'Dragi Ivo, oprostite, ali netko vam je trebao poručiti da Ustav nije ZAMP te da na njega ne možete polagati autorska prava, a kamoli ga mijenjati bez privole hrvatskog naroda. Dragi Zorane, jasno je da Vam je Ivo Josipović bio najjači stup podrške u mandatu u kojem ste se dokazali kao premijer s uvjerljivo najgorim rezultatima u Europskoj uniji - a vjerojatno i daleko šire - zbog čega bi svaki drugi državnik na vašem mjestu umro od srama', kaže.

Dotaknuo se i predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović i spočitnuo joj mlakost u kritiziranju aktualnog predsjednika.

'Usput koristim priliku i da se obratim svojoj protukandidatkinji: Draga Kolinda, reći da Vam je svejedno kad su izbori i jesu li oni izvan ustavnog roka ili ne ili prepustiti odluku o tome aktualnom predsjedniku znači unaprijed poručiti da Vam je svejedno što piše u hrvatskom Ustavu. Pozivam Vas da pokažete da imate ton, da, kao i ja, stvarno sanjate bolju Hrvatsku te da se pridružite mojem javnom prosvjedu i suprotstavite se drskoj samovolji dvojice predsjednika i njihovom izigravanju demokracije', zaključuje.