DUGOVI BOLNICA

Kujundžić: Drugi imaju za medicinu 5000 eura, a mi 750 eura po stanovniku

  • Autor: Z. K:
  • Zadnja izmjena 16.05.2019 21:14
  • Objavljeno 16.05.2019 u 21:14
tportal

Izvor: HRT / Autor: HRT

Mjesec i pol nakon što su veledrogerije zaprijetile obustavom lijekova ako država ne podmiri dug bolnica, u Banskim dvorima održan je sastanak Andreja Plenkovića, ministra zdravstva i financija Milana Kujundžića i Zdravka Marića s predstavnicima veledrogerija na kojem se pokušavalo pronaći neko rješenje. O rješavanju problema bolničkih dugova u emisiji HRT-a 'Tema dana' govorio je ministar Kujundžić

Dospjeli dugovi bolnica za isporučene lijekove i medicinski materijal iznose 2,6 milijarde kuna. Na današnjem sastanku nije došlo do pomaka pa se umjesto dogovora dogodila odgoda. O konkretnim prijedlozima za rješavanje dugovanja razgovarat će za tjedan dana.

'Veledrogerije traže svoje novce, što je normalno. Mi u sustavu zdravstva koliko god smo se u zadnje dvije godine uspijevali se nositi s financijskim potrebama, svake godine novi lijekovi i novi ugradbeni materijali poskupljuju sustav i sada trebamo naći rješenje. Veledrogerije uistinu pokazuju razumijevanje tako da vjerujem da ćemo i ovaj puta iznaći rješenje i da neće biti ugroze opskrbe bolnica lijekovima' rekao je Kujundžić.

'Bolnice koje imaju najduža dugovanja su županijske bolnice. Ti dugovi su u formalno-pravnom smislu obveze županija. Neke bi mogle platiti a ne plaćaju, dok neke ne mogu. Naći ćemo formalno-pravni okvir i sve će biti u skladu sa zakonom. Ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti da bolnice ostanu bez lijekova', dodao je.

Nagllasio je da se s postojećom razinom prihoda teško može zadržati zdravstveni standard. 'Ako hoćemo u Hrvatskoj zadržati kvalitetu, zadržati sestre, zadržati liječnike, primjenjivati nove lijekove moramo se pomiriti s činjenicom, koju nije popularno izreći, da sa 750 eura ne možemo pratiti sve - ili ćemo raditi dugove ili ćemo morati zaustavljati neke oblike liječenja što ne bi bilo dobro', poručio je ministar zdravstva.

'Moramo povećati prihodovnu stranu za lijekove kako bismo mogli pratiti troškove. To nije problem administracije ili ravnatelja bolnice nego to je problem nas kao nacije s kojim se moramo nositi kao što se nose druge zemlje u svijetu', dodao je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!