MILAN KUJUNDŽIĆ

Ministar zdravstva: Ako želimo sačuvati liječnike i sestre, moramo biti svjesni da to znači više troškova

12.05.2019 u 22:10

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u nedjelju je ponovno upozorio na nedostatna sredstva u zdravstvu zbog kojih dijelom i medicinsko osoblje odlazi iz Hrvatske, rekao da se za sada ne razmišlja o povećanju cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja, no izdvajanja se, ističe, za zdravstvo moraju povećati.

'Mi kao nacija moramo odlučiti želimo li sačuvati liječnike i medicinske sestre, vrhunsku medicinu i nove lijekove. Moramo biti svjesni da to povlači nove troškove', istaknuo je u Dnevniku Nove TV ministar Kujundžić govoreći o problemima u zdravstvu koje je opterećeno dugom od oko osam milijardi kuna.

Dug od osam milijardi kuna, tvrdi Kujundžić, ova je vlada je naslijedila, a u svom mandatu nije ga povećala, no sa 750 eura izdvajanja po glavi stanovnika u Hrvatskoj ne može se liječiti jednako dobro kao u zemljama koje izdvajaju 5000 eura po stanovniku.

Ponovio je i tezu da bi se najbrži učinak ostvario povećanjem trošarina za alkohol i cigarete, no tom rješenju ministar financija Zdravko Marić do sada nije bio sklon.

O smanjenju duga bolnica prema veledrogerijama, koji je dosegnuo 2,6 milijardi kuna, rješenje će se pronaći ili na razini proračuna, ili na razini Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a sastanak na tu temu održat će se u četvrtak, najavio je ministar.

No, unatoč financijskim problemima, Kujundžić ističe da mnoge stvari funkcioniraju u hrvatskom zdravstvu u kojemu prednjačimo u odnosu na brojne druge bogatije zemlje.

Brojni pomaci su ostvareni u protekle dvije godine, kaže ministar i posebno izdvaja prioritetne liste čekanja preko kojih je 2018. godine zbrinuto 24.500 bolesnika.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Sad možemo sve ozbiljne bolesnike riješiti unutar sedam dana', ističe ministar.

Osvrnuo se i na velik broj liječnika i medicinskih sestara koji napuštaju Hrvatsku, te istaknuo da je u zadnje dvije godine tri puta povećan broj specijalizacija.

Ova vlada, tvrdi, vodi 'jednu zdravu politiku što se tiče ljudskih resursa, a značajan broj liječnika koji su otišli - vraća se u Hrvatsku'. U tu svrhu izmijenjen je i zakon o zdravstvenoj zaštiti te uveden model većih plaća za one koji rade više i bolje.

No, treba, kaže, imati na umu da u sadašnjim uvjetima 85 posto prihoda bolnice ide na plaće.

'Teško je povećati plaće, a da se pritom ne zaustavi kupovanje lijekova', poručuje Kujundžić.