POLA STOLJEĆA SUKOBA

Kubanci cijene Obamu i jedva čekaju pomirenje s SAD-om

09.04.2015 u 07:49

Bionic
Reading

Čak 97 posto Kubanaca očekuje da će obnova diplomatskih odnosa sa SAD-om biti dobra za Kubu, a 80 posto ih ima pozitivno mišljenje o američkom predsjedniku Baracku Obami, pokazuju rezultati prvog neovisnog istraživanja javnog mnijenja u Kubi nakon 1959. godine

Ispitivanje je metodom izravnih razgovora s 1200 Kubanaca u ožujku provela tvrtka iz Miamija Bendixen & Amandi, koja je radila za obje Obamine predsjedničke kampanje, a sponzorirali su ga TV-postaja na španjolskom jeziku Univision News iz Miamija i dnevni list Washington Post.

To je također prvo ispitivanje kubanskog javnog mnijenja nakon što je u prosincu objavljeno da dvije zemlje pokušavaju nakon pola stoljeća neprijateljstva obnoviti diplomatske i gospodarske odnose.

Prethodno je ista tvrtka provela istraživanje među američkim Kubancima, u kojem je također zabilježen porast potpore normalizaciji odnosa na 51 posto sa 44 posto u prosincu.

Rezultati ispitivanja raspoloženja stanovnika Kube pokazuju i da njih 96 posto odbacuje polustoljetni američki trgovinski embargo, 80 posto nije zadovoljno sa stanjem domaćeg gospodarstva, a 64 posto smatra da će odmrzavanje odnosa s Washingtonom promijeniti kubanski ekonomski sustav.

S druge strane, tek 37 posto vjeruje da će normalizacija odnosa sa SAD-om promijeniti kubanski politički sustav, 55 posto bi ih voljelo otići iz Kube, a 75 posto se boji naglas iznositi svoja politička stajališta u jednopartijskom sustavu.

Istodobno u SAD-u raste optimizam u vezi mogućnosti da američki Kongres ukine trgovinski embargo prema Kubi prije idućih predsjedničkih izbora, koji će se održati u studenom 2016.

Jedan od najutjecajnijih poslovnih lobista, predsjednik Američke gospodarske komore Thomas Donahue, izjavio je u srijedu da bi protivljenje republikanaca ukidanju sankcija za Kubu moglo biti riješeno prije iduće predsjedničke kampanje.

"Nisam zabrinut zbog republikanaca, riješit ćemo to prije izbora", rekao je Donahue članovima Komore i novinarima u Panami, gdje sudjeluje na poslovnom sastanku uoči američkog summita na kojem će, između ostalih, sudjelovati Obama i kubanski vođa Raul Castro.

Američka gospodarska komora već se dugo protivi embargu protiv Kube, smatrajući to nedopustivim Vladinim zadiranjem u privatno poduzetništvo.