prvi korak

Kuba otvara put za legalizaciju istospolnih brakova

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 22.07.2018 08:09
  • Objavljeno 22.07.2018 u 08:09
Gay Pride 09

Gay Pride 09

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Nacrt novog ustava koji je kubanski parlament počeo razmatrati u subotu otvara put za legalizaciju istospolnih brakova, jednog od glavnih zahtjeva lokalne LGBT zajednice

Nacrt u članku 68. brak definira kao "dobrovoljnu zajednicu dvoje ljudi, bez navođenja spolova", prenose lokalne novine Granma.

Trenutni ustav iz 1976. brak definira kao "dobrovoljnu zajednicu muškarca i žene".

"To bi otvorilo vrata daljnjem napretku prema legalizaciji istospolnih brakova", smata novinar i gay aktivist Francisco Rodriguez koji je i član vladajuće Komunističke partije.

Nacrt "uključuje i principe nediskriminacije na temelju seksualne orijentacije ili roda" što bi moglo omogućiti "nove legalne standarde i politike" zaštite prava LGBT zajednice na Kubi, ističe Rodriguez i dodaje kako je "ovo prvi korak" i da "borba neće biti laka".

Seksualne manjine su nakon revolucije Fidela Castra 1959. stigmatizirane, a homoseksualci su zlostavljani i čak slani u kampove na "preodgoj". Marginalizacijom im je zabranjeno i zaposlenje u javnom sektoru. Fidel Castro je 2010. priznao "nepravdu" počinjenu prema homoseksualcima u prošlosti.

Kubanska narodna skupština radi na reformi ustava iz 1976. kojoj je cilj zadržavanje socijalističke naravi tog dokumenta, ali prilagodbu novom ekonomskoj i društvenoj eri.

  • +6
  • +3

Kuba

Izvor: Profimedia / Autor: FURLONG PHOTOGRAPHY / Alam

O novom ustavu se mora glasati do ponedjeljka, nakon čega će biti poslan na referendum prije konačnog usvajanja.   

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!