MESIĆ O GOSPODARSKOJ SURADNJI

Kuba Hrvatskoj otvara vrata Južne Amerike

22.09.2009 u 08:37

Bionic
Reading

Hrvatska može imati mnogo širu gospodarsku suradnju s Kubom nego do sada, što joj može otvoriti i tržišta drugih zemalja Latinske Amerike, ocijenio je u ponedjeljak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, govoreći o svom upravo završenom posjetu Kubi

Hrvatsko je izaslanstvo naišlo na jako dobar prijem na Kubi, gdje hrvatske tvrtke mogu konkurirati za projekte u niskogradnji, telekomunikacijama i drugim područjima, te preko Kube doći do Venezuele, Bolivije i drugih država, rekao je Mesić u razgovoru s hrvatskim novinarima u New Yorku, kamo je doputovao na 64. zasjedanje Opće skupštine UN-a.

Na pitanje strahuje li da će kubanska prilika za hrvatske tvrtke biti propuštena poput libijske, kazao je da je u Libiji bilo propusta i nedovoljne agresivnosti. Osim suzdržanosti hrvatskih tvrtki, ni javnost u Hrvatskoj nije bila spremna prihvatiti otvaranje Libije prema svijetu i prilika je propuštena, kazao je Mesić.

Napomenuo je da se još može dosta učiniti u graditeljstvu, u istraživanju nafte i plina, ali da 'tržište nitko ne poklanja, tržište se osvaja'. Objasnio je i ljutnju libijskog čelnika Moamera Gadafija, zbog slučaja iz 2008., kada je tadašnji veleposlanik pri UN-u Neven Jurica zajedno s veleposlanicima zapadnih zemalja u znak prosvjeda otišao sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a dok je libijski veleposlanik u Vijeću, po mnogima neprimjereno, raspravljao o izraelsko- palestinskom sukobu.

Mesić je ocijenio da izlazak Jurice nije bilo u redu, jer nas je Libija podržavala kod izbora u Vijeće sigurnosti UN 2007., dodajući kako je u dva pisma Gadafiju objasnio nesnalaženje hrvatskog veleposlanika, ali je to ostavilo 'sjenu' na odnosima s Libijom.

Mesić je rekao da će o povlačenju Nevena Jurice s dužnosti danas razgovarati s glavnim tajnikom UN-a i objasniti mu da su razlog neki prekršaji izvan dužnosti koje je on imao u Vijeću sigurnosti UN-a.

Svoju nenaklonjenost Jurici, iskazanu i prije, Mesić je objasnio činjenicom da mu je za rad u UN-u nedostajalo iskustva u multilaterali, dok je za novog hrvatskog stalnog predstavnika pri UN-u Ranka Vilovića rekao da je on 'upravo čovjek multilaterale, pa se taj posao odvija sasvim dobro'.

Na pitanje postaje li on spona između nesvrstanih i Amerike, te kako gleda na to da ga proglašavaju drugim Titom, Mesić nije izravno odgovorio, već je kazao da je oduvijek bio za to da Hrvatska ne surađuje samo sa zemljama Europske unije, gdje nam je mjesto, nego da nastavi suradnju tamo gdje su joj tržišta, gdje su bile prisutne hrvatske tvrtke i njihovi proizvodi, navodeći primjer Končarevih transformatora na Kubi.

Na pitanja o susretu s američkim predsjednikom Barackom Obamom u srijedu, na prijemu koji on priređuje za svjetske državnike okupljene u New Yorku, Mesić je kazao kako očekuje kraći razgovor s njim, te izrazio zadovoljstvo zbog 'velikog utjecaja' američke diplomacije kod nekih važnih iskoraka za Hrvatsku, kao što je travanjsko primanje u NATO i nedavno skidanje slovenske blokade za pregovore Hrvatska-EU.

Za summit o klimatskim promjenama, na kojem će Mesić danas sudjelovati na East Riveru, zajedno sa stotinjak šefova država ili vlada, kazao je kako će on omogućiti da dođu do izražaja stavovi siromašnih zemalja, koje su najveće žrtve klimatskih promjene uzrokovanih ljudskom djelatnošću.

Summit UN-a trebao bi dati političkog zamaha posustalim klimatskim pregovorima u Kopenhagenu, kako bi se na konferenciji u prosincu potpisao ambiciozni globalni sporazum o ograničenju emisije plinova staklenika, koji treba zamijeniti Protokol iz Kyota.