ZRAK U ZAGREBU

Ksaver najzagađeniji, Susedgrad najčišći

Grad Zagreb

Grad Zagreb

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva tportal.hr

Najzagađeniji zrak u Zagrebu je na području mjerne postaje na Ksaverskoj cesti gdje je zabilježena najveća koncentracija ozona, dušikovog dioksida, dima, sumporovog dioksida, taložnih tvari i metala, a najčišći zrak udišu stanovnici područja općine Susedgrad. Podaci su to lokalne mreže za praćenje kakvoće zraka koje donosi internetski portal Zagrebancija.com

Na mjernim postajama u Prilazu Baruna Filipovića, na Peščenici i u Đorđićevoj ulici zrak je umjereno onečišćen, a unatoč tome Zagreb spada među čišće gradove kad je u pitanju kakvoća zraka.

Automobili su i dalje glavni zagađivači zraka, njihov broj se svakodnevno povećava. Tramvaji se sustavno zamjenjuju novima, modernijima, pa je njihova prosječna starost sa oko 30 smanjena na 23 godine. Tramvaji u Zagrebu prevezu oko 205 milijuna putnika godišnje.

Zagreb je imao ukupno 55 iznenadnih onečišćenja voda po slivovima u razdoblju od 2005. do 2008. godina, pokazuju podaci Hrvatskih voda.

Kad se mjerila zdravstvena ispravnost vode za piće iz javnih vodoopskrbnih objekata, od 2.253 uzoraka koji su pregledani kemijski, utvrđeno je da je na području grada Zagreba i Zagrebačke županije neispravno njih 46. Mikrobiološkim analizama pronađena su samo tri neispravna uzorka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi