SVADBE SE GASE?

Krunoslav Capak najavio mogućnost ograničenja okupljanja te progovorio o tome hoće li učenici najesen u školu

19.07.2020 u 19:24

Bionic
Reading

Gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će se na sutrašnjoj sjednici Nacionalnog stožera civilne zaštite razgovarati o novom ograničenju okupljanja građana, nakon pojave velikog broja oboljelih na svadbama na istoku zemlje

'Već duže vremena razgovaramo o smanjenju broja osoba na okupljanjima, no sad je važno ponovo evaluirati ovu situaciju. Nama se to ponavlja, i u županijama s velikim okupljanjima raste broj zaraženih. Podsjećam da smo na inicijativu lokalnog stožera uveli karantene na Murteru i Braču, a ograničenje okupljanja ovoga je puta zatražio vukovarsko-srijemski stožer. Narednih dana ćemo pažljivo analizirati ovu situaciju. Sutra je Nacionalni stožer u 12 sati, presica u 14, i ako dogovorimo neku mjeru odmah ćemo objaviti', rekao je Capak.

Govoreći o prirodi virusa, Capak je upozorio da je reprodukcijski faktor virusa u posljednje vrijeme skočio, no da je klinička slika virusa slabija. 'Uvođenje maski je bila dobra mjera, ako ograničimo okupljanja vjerujemo da će to kroz nekoliko dana dati rezultate. Na ruku nam ide i temperatura te klimatološki faktor. Činjenica je da je klinička slika slabija, imamo manje teško oboljelih', rekao je Capak.

Upitan hoće li školska godina krenuti u normalnom ili daljinskom obliku, Capak kaže: 'Na temelju iskustva koje dosad imamo u svijetu - nije dobro da djeca ne idu u školu. Dobro je da djeca uče, druže se s vršnjacima, imaju izvannastavne aktivnosti. Ako tehnički ne bude bilo moguće organizirati nastavu, morat ćemo prodiskutirati to s resornim ministarstvom', zaključio je.