SUĐENJE 5. STUDENOG

Kruljac, Batinić i ostali ne osjećaju se krivima

17.10.2013 u 17:42

Bionic
Reading

Suđenje bivšem načelniku općine Sibinj Ivici Batiniću, bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske Mladenu Kruljcu i još četvorici optuženih za primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti ili poticanje na ta nedjela počet će na Županijskom sudu u Osijeku 5. studenog

Datum početka suđenja zakazan je na danas održanom pripremnom ročištu na kojem su okrivljenici, kako se neslužbeno doznaje, kazali da se ne osjećaju krivima za nezakonitosti oko izgradnje sibinjske zone malog gospodarstva.

Uz Kruljca i Batinića na optuženičkoj će se klupi naći i poduzetnik Ivan Rimac, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković, bivši čelnik brodsko-posavskog HDZ-a Zdravko Sočković te autoprijevoznik Željko Garić

Optužnica ih tereti da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskom Brodu i Karlovcu, protivno odlukama vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište za izgradnju poduzetničke zone unaprijed dogovorenim tvrtkama i pojedincima omogućili stjecanje vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednog građevinskog zemljišta ispod stvarne cijene. Osim toga novi vlasnici nisu morali preuzeti bilo kakve obveze vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni čime su im pribavili znatnu imovinsku korist, smatra Uskok.

Optuženi su da su, u namjeri da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska, protivno zapovjedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, izvela radove čime je državni proračun oštećen za više od tri milijuna kuna.

Uskok tvrdi da je i općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna jer je zemljište potom prodano na unaprijed dogovorenim najtečajima.