ODLAZAK BRZICE

Krstičevića napušta bliski suradnik

22.01.2017 u 09:43

Bionic
Reading

Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku, ponudio je ostavku iz, kako je naveo, osobnih razloga. Ministar obrane Damir Krstičević potrvrdio je Jutarnjem listu da mu je pomoćnik ponudio ostavku te dodao kako će o tome još razgovarati s Brzicom i tek nakon toga odlučiti hoće li je prihvatiti ili ne.

Prema izvorima Jutarnjeg lista glavni je razlog Brzičine ostavke ostanak nekadašnjeg pomoćnika ministra obrane za obrambenu politiku Zorana Drče u Ministarstvu obrane. Upravo je Brzica na tome mjestu naslijedio Drču.

Drugi, navodni, razlog za ostavku je nezadovoljstvo Brzice što usprkos mnogobrojnim obećanjima nije imenovan za državnog tajnika. Brzica je za pomoćnika ministra obrane imenovan u veljači 2016. godine, u mandatu Josipa Buljevića. Nakon dolaska na tu dužnost, Brzica je Drči dao do znanja da ne računa na njega iako ga je ostavio da radi u njegovoj službi na čelu jednog od sektora. Razlog animoziteta prema Drči seže u vrijeme pred kraj mandata Vlade Zorana Milanovića.

Nekoliko dana prije odlaska iz Banskih dvora Milanovićeva Vlada usvojila je dokument Plan obrane RH označen oznakom tajnosti. U MORH-u je samo nekoliko osoba imalo taj dokument, a među njima i Drča. Dokument je ubrzo nestao iz njegova ureda, a Vojno-sigurnosna agencija pokrenula je istragu. Do danas nije poznato što se dogodilo s tim dokumentom.

Prema dostupnim informacijama, to nije jedini dokument koji je nestao iz Drčina ureda. Prema nekim izvorima nestali su i neki dokumenti NATO saveza, ali nižeg ranga. Istraga je pokrenuta u vrijeme mandata ministra Buljevića, a istragu osim VSOA-e obavlja i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Brzica nije imao povjerenja u Drču i smatrao ga je odgovornim za nestanak dokumenata i nepodobnim za rad u sustavu, piše Jutarnji.