ministar obrane

Krstičević o skandalu u vojnoj bazi Zemunik: Ispričavam se, piloti će snositi odgovornost!

21.11.2019 u 09:32

Bionic
Reading

Ministar obrane Damir Krstičević komentirao je u četvrtak istragu protiv trojice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku te rekao da se ispričava u ime cijele Hrvatske vojske

'Ispričavam se u ime cijele Hrvatske vojske. To nisu vrijednosti pobjedničke Hrvatske vojske. Hrvatski vojnik puno je puta dokazao svoje vrijednosti i sposobnosti. Nažalost, imamo i pojedinaca. Svaki ovaj prekršaj ima ime i prezime. Nulta je stopa tolerancije na ovakvo nevojničko ponašanje. Trebamo se svi obračunati s ovakvim ljudima i ovakvim pojavama. Što se mene tiče, dajem podršku Hrvatskoj vojsci da kroz liniju zapovijedanja riješi ovaj slučaj', rekao je ministar obrane Damir Krstičević, piše N1.

Dodao je kako je osnovao povjerenstvo koje će mu do 2. prosinca dati analizu kompletne situacije i predložiti mjere 's ciljem da se obračunamo s ovakvim pojavama. Ovo nije Hrvatska vojska, ovo su izolirani slučajevi. Ovo nije Hrvatska vojska, ovo su ljudi koji su napravili nešto što se ne smije raditi. Hrvatska vojska će pobijediti situaciju i ovakve ljude ćemo istjerati iz sustava', poručio je.

>>> Nevjerojatan skandal: Tri pilota vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem

Naveo je da će biti čvrsti u sankcioniranju ovog slučaja. 'Stega mora biti na razini.'

Podsjetimo, trojica pilota prije dva mjeseca su, u vrijeme svojih već planiranih vojnih zadaća, u helikopteru prevezli 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružjem, prema informacijama Dnevnika Nove TV.

Kako bi mu prikrili trag, muškarca su prerušili u vojnog pilota. Sporni let od nešto više od sat vremena od Zadra i okolice do Velebita, utvrđeno je, bio je isplaniran. Nije poznato jesu li se i gdje zaustavljali.

Brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, rekao je da je utvrđeno da su tri djelatne vojne osobe prekršile vojnu stegu te dodao da u tom helikopteru nije prevoženo nikakvo naoružanje.

'Nisam razgovarao s osumnjičenim pilotima. Dio izvješća znam i, kao što sam već rekao, poduzeo sam određene korake u smislu sigurnosti i zaštite vojnih objekata. Ovo je izolirani slučaj. To se u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu do sada nije dogodilo', ističe Mikić.