UDALJENI IZ SLUŽBE

Nevjerojatan skandal: Tri pilota vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem

20.11.2019 u 19:25

Bionic
Reading

Trojica pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vojne baze u Zemuniku pod istragom su civilne i vojne policije jer su vojnim helikopterom prevozili švercera oružjem, ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV.

Trojica pilota prije dva su mjeseca i to u vrijeme svojih, već planiranih vojnih zadaća u njemu prevezli 36-godišnjaka kojeg se dovodi u vezu s ilegalnom trgovinom oružja, javlja dnevnik.hr.

'Pritom je utvrđeno da su tri djelatne vojne osobe prekršile vojnu stegu. Nije u tom helikopteru prevoženo nikakvo naoružanje', rekao je brigadni general Mato Mikić, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Kako bi mu prikrili trag, muškarca su prerušili. U vojnu bazu u Zemuniku ušao je u odori vojnog pilota. Sporni let od nešto više od sat vremena od Zadra i okolice do Velebita, utvrđeno je, ranije je bio isplaniran. Nije poznato jesu li se i gdje zaustavljali.

Brigadni general Mikić kaže da nije razgovarao s osumnjičenim pilotima.

'Ovo je izolirani slučaj. To se u Hrvatskoj vojsci i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu do sada nije dogodilo', ističe Mikić.

No, nitko od njihovih nadređenih, pa ni Ministarstvo obrane, sve do danas o slučaju nije izvijestio javnost. Prva je to učinila zadarska policija koja je, neslužbeno, prije pretresa imala dojavu, piše dnevnik.hr.

'Kod njih je pretragom doma, poslovnih prostora, osobnih vozila i plovila pronađena veća količina streljiva vojnog podrijetla'', kazala je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru policija je podnijela kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade, ali i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Muškarac kojeg su 'skrivali' u helikopteru otprije je poznat policiji. Pušten je na slobodu uz mjere opreza, potvrđeno je Dnevniku Nove TV. Tužitelji su se žalili na tu odluku. Pilotima prijeti stegovni postupak pred Vojno-stegovnim sudom.

'Oni su udaljeni iz letačke službe i uskraćena su im određena materijalna prava koja su vezana za letački dodatak'', rekao je Mikić.

Ministar obrane Damir Krstičević kratko poručuje da neće tolerirati nevojničko ponašanje, a da svojim primjerom traži red i stegu. O svemu je obaviještena i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Pokaže li istraga da je bilo propusta, predsjednica će zahtijevati oštre sankcije, uključujući i nečastan otpust.