GOST NACIONALNE GARDE MINNESOTE

[VIDEO] Krstičević letio američkim F-16: Sad razumijem nestrpljenje naših pilota

24.05.2018 u 09:42

Bionic
Reading

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Državama potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević bio je gost Nacionalne garde Minnesote te je u srijedu imao prilike letjeti u američkom borbenom zrakoplovu F-16

'Čast mi je što sam kao ministar obrane imao priliku letjeti u američkom avionu F-16. Ovaj let potvrdio je kako je Hrvatska donijela najbolju odluku i zrakoplov F-16 bit će jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske zauvijek', poručio je ministar Krstičević nakon leta.

Let je, priopćio je MORH, organiziran u duhu strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a te potpore Sjedinjenih Država i Nacionalne garde Minnesote nakon odluke Hrvatske o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16.

Damir Krstičević prvi je hrvatski ministar obrane i jedan od rijetkih ministara obrane u svijetu koji je imao prilike letjeti u američkom F-16.

Nakon leta ministar Krstičević je zahvalio domaćinima.

  • +2
Krstičevićev let u američkom F-16 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nacionala garda Minnesote

'Zahvaljujem Sjedinjenim Američkim Državama, najvažnijem strateškom partneru Hrvatske, na inicijativi i odobrenju. Drago mi je što sam imao priliku vidjeti Ameriku iz kabine F-16. Sada potpuno razumijem nestrpljenje naših pilota da sjednu u kokpite naših F-16, a to je izuzetno iskustvo i novo poglavlje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Također, zahvaljujem pilotu koji je izveo sjajan let i pružio mi nevjerojatno iskustvo', istaknuo je Krstičević.

Američki pilot s kojim je letio ministar Krstičević pripadnik je 148th Fighter Winga Nacionalne garde Minnesote, poznatiji kao Bulldogs, pilot s dugogodišnjim iskustvom letenja u višenamjenskom borbenom avionu F-16.

>>> [VIDEO] Prvi hrvatski pilot isprobao izraelske avione, evo kako je to izgledalo

'Ovo je prvi put da sam letio s jednim ministrom obrane i bila mi je čast, bio je izvrstan. Dan je bio jako lijep, imali smo prilike vidjeti i druge F-16 u zraku i drago mi je da je hrvatski ministar obrane vidio kakve sposobnosti pruža F-16. Uvjeren sam da će moji kolege iz Hrvatske imati odlično iskustvo s ovim zrakoplovima', rekao je pilot Nacionalne garde Minnesote.

Ministar Krstičević letio u američkom avionu F-16 u Minnesoti Izvor: Društvene mreže / Autor: Ministarstvo obrane RH

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general bojnik Jon Jensen istaknuo je kako su tim letom 'željeli ministru Krstičeviću i Hrvatskoj pokazati sposobnosti zrakoplova F-16, na što je Nacionalna garda Minnesote jako ponosna'.

>>> MORH raspisao natječaj za kadete vojne pilote, zbog nabave F-16 povećana upisna kvota

'Drago nam je što je Hrvatska izabrala F-16 i želim vam dobrodošlicu u klub korisnika zrakoplova F-16. Kao članica NATO-a uvijek ćemo poduprijeti Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku', zaključio je Jensen.