ISHVALIO PREDSJEDNICU

'Kršćani se trebaju ambicioznije uključiti u politiku'

21.02.2015 u 10:22

Bionic
Reading

Na tribini Hrasta -pokreta za uspješnu Hrvatsku 'Kršaćni u politici', održanoj u petak navečer u Splitu, istaknuto je da se kršćani u Hrvatskoj trebaju ambicioznije politički angažirati. 'Kršćanski odgoj zagovara poniznost ali moguće je istodobno biti odan kršćanskim vrijednostima i baviti se politikom te je potrebno poticati ljude na ambiciozniji politički angažman', rekao je predsjednik Hrasta Ladislav Iličić

Najavio je da će se tribine o političkom angažmanu i ulozi kršćana u hrvatskom društvu organizirati diljem Hrvatske.

'Borba za kršćanske vrijednosti u politici događa se u okviru nesavršenog ljudskog društva i kršćani moraju biti sposobni sagledati tu stvarnost', kazao je Iličić dodavši kako kršćani često u politiku ulaze idealistički.

Kršćani, rekao je, 'ne bi trebali biti članovi onih stranaka čiji se programi kose s vjerom i moralom kao, primjerice, koji zagovaraju pobačaj.' Hrast stoga ne može biti u koaliciji sa SDP-om, a može s HDZ-om, čiji se program stranke ne kosi s vjerom i moralom, rekao je.

'Veseli me što je za predsjednicu Hrvatske izabrana Kolinda Grabar-Kitarović koja odražava vrline hrvatskog naroda, a njen prethodnik Ivo Josipović je je grubo povrijedio vrijednosti koje njeguje naš narod', kazao je Iličić uz napomenu da hrvatski predsjednik ne mora biti vjernik.

Dopredsjednik Hrasta Hrvoje Zekanović je istaknuo da u politici treba voditi računa o vjerskoj strukturi pučanstva. 'U Hrvatskoj u ukupnom pučanstvu 86 posto su katolici, 4,7 posto pravoslavci, 1,47 posto muslimani a preostali su agnostici, ateisti ili skeptici', rekao je. Naveo je i podatke za EU. 'U EU u ukupnom pučanstvu 48 posto su katolici, 12 posto su protestanti, 8 posto pravosloavci, 4 posto ostali, 2 posto su muslimani koji nisu svi statistički evidentirani pošto nisu prijavljeni, a preostalu jednu četvrtinu stanovništva EU-a čine ateisti i agnostici', rekao je Zekanović.